De la an la an tot mai multe persoane se imbolnavesc de cancer, in Romania si in intreaga lume. Printre cauzele aparitiei acestei boli se numara obiceiurile nesanatoase, stilul de viata, alimentatia, expunerea prelungita la soare, poluarea, etc. Exista insa cateva modalitati in care am putea preveni aparitia acestei boli necrutatoare. Iata-le:
- Renuntarea la fumat. Acest obicei la care este foarte greu sa renunti duce in timp la acumularea de gudron in plamani, determina modificari de ADN si aparitia, anual a 15.558 de noi cazuri de cancer.
2. Evitarea soarelui. Evitarea expunerii la daunatoarele raze UV i-ar putea ajuta pe iubitorii pielii ciocolatii sa nu se numere printre cei 7220 de oameni care mor anual din cauza cancerului de piele. In Australia, expunerea la soare provoaca anual 7000 de decese.
3. Consumul redus de carne rosie. O dieta saraca in carne rosie ajuta la prevenirea aparitiei cancerului de colon. Studiile arata ca un regim alimentar sanatos inseamna consumul a 30 gr de carne rosie/ zi pentru barbati si 25 de grame pentru femei.
4. Consumul de alimente bogate in fibre. Consumul de astfel de alimente ne-ar putea ajuta sa avem intestine mai sanatoase. S-a demonstrat ca incidenta cancerului de colon este mai mare in tarile dezvoltate unde se consuma cantitati mari de alimente procesate, fata de tarile din Africa de exemplu, unde se consuma mai multe alimente proaspete.
5. Consumul de fructe de legume. Doua portii de fructe si trei portii de legume consumate zilnic se pare ca reprezinta combinatia magica care te tine departe de cancer, arata studiile.
6. Mentinerea unei greutati normale. Obezitatea sau kilogramele in plus, asociate cu o dieta nesanatoasa si lipsa de miscare cauzeaza anual 3 917 decese.
7. Tratarea infectiilor. 3421 de decese sunt inregistrate anual de cancere cauzate de infectii. Infectiile cu papilloma virus (care poate cauza cancerul de col uterin la femei) sau hepatita pot fi prevenite prin vaccinari sau controale periodice.
8. Consumul moderat de alcool. Consumul excesiv de alcool poate duce in timp la aparitia cancerului de colon, cancerului de ficat, de san sau a cancerului bucal, care, provoaca anual 3208 decese.
9. Miscarea. Exista foarte multe persoane care sunt exagerat de atente cu ce mananca dar nu fac deloc miscare. Lipsa miscarii nu poate fi compensata cu nicio dieta, iar printre consecintele sedentarismului se numara un sistem imunitar slabit si niveluri crescute de hormoni, care pot duce in timp la aparitia cancerului.
11. Alaptarea suficienta. Alaptarea este benefica atat pentru mama cat si pentru copil. Unele studii au aratat ca alaptarea timp de 12 luni poate preveni 235 de cazuri de cancer anual.
Foto: healtlifetips.com
Comentarii recente