Un numar mare de cutremure devastatoare ar putea avea loc anul viitor pe Pamant din cauza incetinirii periodice a miscarii de rotatie a planetei. Dezvaluirea a fost facuta luna trecuta in cadrul intalnirii anuale a Societatii Geologice Americane.
In cadrul intalnirii a fost prezentata o lucrare semnata de Roger Bilham de la Universitatea din Colorado si Rebecca Bendick de la Universitatea Montana, in cadrul careia se semnaleaza existenta unei legaturi stranse intre miscarea de rotatie a Pamantului si intensificarea activitatii vulcanice.
Chiar daca incetinirea miscarii de rotatie a Pamantului va fi foarte mica, schimband durata unei zile cu doar o milisecunda, aceasta variatie ar putea atrage dupa ea o intensificare majora a activitatii vulcanice pe Terra, in special in zonele foarte populate din regiunile tropicale, unde locuiesc peste un miliard de oameni.
Roger Bilham, unul din autorii lucrarii a declarat saptamana trecuta pentru publicatia The Observator, citat de The Guardian ca: “Legatura dintre miscarea de rotatie a Pamantului si activitatea seismica este foarte puternica si sugereaza ca va avea loc o crestere a numarului de cutremure mari anul viitor”.
Concluzia la care au ajuns Bilham si Bendick se bazeaza pe studierea cutremurelor majore, cu magnitudine de 7 si peste 7, ce au avut loc din 1900 incoace. In felul acesta cei doi cercetatori au identificat 5 perioade in decurs de peste 100 de ani in care s-au semnalat mai multe cutremure majore. Asta inseamna in jur de 25 – 30 de cutremure majore, comparativ cu 15 cutremure majore cat se inregistreaza intr-o perioada obisnuita.
Incercand sa coreleze numarul cutremurelor majore cu alti factori, acestia au observat ca atunci cand miscarea de rotatie a Pamantului incetineste usor, urmeaza perioade cu o activitate seismica mai intensa.
Miscarea de rotatie a Pamantului incetineste usor, cu o milisecunda pe zi uneori, iar acest lucru poate fi detectat cu usurinta cu ajutorul ceasurilor atomice. Bilham si Bendick au observat ca in ultima suta de ani au existat perioade de aproximativ 5 ani cand miscarea de rotatie a Pamantului a incetinit, iar aceste perioade au fost urmate de ani in care numarul cutremurelor mari a crescut. Potrivit celor doi oameni de stiinta este clar astfel ca perioadele de 5 ani de incetinire a miscarii de rotatie sunt urmate in mod evident de o activitate seismica mai intensa.
Cum ultima perioada de incetinire a miscarii de rotatie a Pamantului a inceput acum mai bine de patru ani, la anul s-ar putea sa ne confruntam cu un numar mai mare de cutremure majore. Daca, anul acesta am avut doar 6 asemenea cutremure, la anul am putea avea peste 20, au mai spus autorii cercetarii.
Inca nu se stie cu siguranta de ce exista aceste oscilatii in privinta lungimii zilei pe Pamant, insa oamenii de stiinta cred ca ele au de-a face cu niste schimbari ce au loc in comportamentul nucleului Pamantului.
Comentarii recente