In copilarie visam sa calatorim, sa descoperim lumea minunata in care ne nascusem si sa ne bucuram de toate frumusetile si bogatiile ei. Apoi, ceva s-a intamplat, am crescut, am inceput sa devenim mai constienti de ceea ce se intampla in jurul nostru si un roman ca 1984 ni s-a parut rautacios la adresa omenirii. Insa lucrurile au evoluat intr-un mod total neasteptat, si, pe zi ce trece, pare ca distopia s-a instalat chiar aici, pe minunatul nostru Pamant.
Iata mai jos doar patru motive, pentru care putem crede asta:
Japonezii care traiesc in internet cafe-uri
Clasa de mijloc devine un termen tot mai ambiguu, mai ales in Japonia si America unde munca pe baza de contract sau joburile temporare, iau locul vechilor joburi pe care le puteai avea ani intregi. Asa se face ca, pentru tot mai multi oameni, plata unei chirii pentru o locuinta, oricat de saracacioasa ar fi ea, devine imposibila. Prin urmare oamenii gasesc noi solutii pentru a supravietui. In jur de 4.000 de oameni din Tokyo au ajuns astfel sa locuiasca in internet-cafe-uri sau saiba homuresu. 40% dintre acesti cyber homelesi au in jur de 30 de ani si 29% dintre ei au in jur de 50 de ani.
Situatia este cauzata de dezechilibrul din economia Japoniei care face ca unii oameni sa nu isi poata gasi joburi deloc, in timp ce, cei care isi gasesc un job se vad nevoiti sa munceasca peste puterile lor, ajungand uneori sa moara epuizati. Asadar, daca tot nu iti permiti o casa si tot nu ai timp liber sa il petreci in ea, de ce sa nu te multumesti cu minimul posibil? Multe astfel de cafenele, care percep 15 dolari pe noapte, ofera dusuri, lenjerie si alte facilitati clientilor pe termen lung. E ca si cum ai locui in masina doar ca ai acces mai facil la pornografie…
Iranul are un program legal de vanzare de organe pe bani cash
De cele mai multe ori distopia se invarte in jurul opulentei extravagante a celor bogati si disperarea brutala a celor saraci. Iar ideea de a fi platit cu bani cash in schimbul cedarii unui organ este cat se poate de reala in distopia noastra.
Iranul are o piata legala pentru vanzarea de rinichi umani, iar unele strazi care duc spre spitale sunt captusite cu anunturi referitoare la acest tip de “targuri”. Desi metoda pare brutala si nedreapta, aceasta metoda este poate mai eficienta si mai in folosul pacientilor care au nevoie de organe. Pentru ca un iranian care are nevoie de un rinichi primeste un rinichi, datorita multitudinii de donatori, spre deosebire de alte state unde, pacientii mor de multe ori in asteptarea unui organ compatibil.
Si sistemul iranan de sanatate economiseste bani in acest fel, datorita faptului ca nu mai cheltuieste atat de multi bani pe dializa pacientilor. Donatorii au si ei numai de castigat intrucat sistemul legal ii asigura ca nu vor fi pacaliti la plata. Traficul cu organe este impiedicat, intrucat legea prevede ca atat donatorul cat si primitorul sa fie iranieni.
Pana una alta, important este ca Iranul si-a rezolvat problema lipsei de organe, desi informatiile despre ce riscuri de sanatate isi asuma donatorii pe termen lung lipsesc… Asta vor vedea si simti ei la un moment dat cu siguranta, insa va fi prea tarziu si deci… inutil…
Fabricile din China unde se produc iPhone-urile sunt captusite cu plase anti-sinucidere
Mult ravnitul iPhone este produs in fabricile din China, una dintre ele fiind fabrica din Longhua unde lucreaza si traiesc in jur de 450.000 de oameni. Fabrica este un cvasi-oras-stat foarte bine reglementat. Nimeni nu intra acolo cu exceptia personalului autorizat. Persoanele neautorizate care au incercat sa intre acolo in trecut au fost batute crunt.
De ce atata prudenta? Pentru ca nimeni nu doreste sa se afle cum traiesc muncitorii de acolo. Acestia lucreaza in ture de cate 12 ore si se odihnesc in dormitoare gri aflate la cativa pasi de locul in care muncesc. Ei trebuie sa plateasca pentru apa curenta si sunt priviti urat la munca cand cer pauza de mers la toaleta. Viata lor deloc roz este motivul aparitiei aici a fenomenului de sinucidere in masa. Steve Jobs a incercat “sa scuze” aceasta situatie sustinand ca rata sinuciderii in China este cam aceeasi ca si la fabrica.
In orice caz, Apple si Foxconn, compania mama a fabricii “au luat masuri” pentru a preveni sinuciderile. Si ce credeti ca au facut? Ca au avut grija ca oamenii sa traiasca in conditii mai umane? Nici gand… I-au pus sa semneze ca nu se vor sinucide si, ca masura suplimentara, au instalat plase de protectie la toate cladirile mai inalte, astfel ca sansele ca muncitorii sa moara aruncandu-se de pe cladiri sa scada drastic…
Masurile au fost la fel de eficiente ca si calitatea lor… Astfel, in 2012, 150 de muncitori s-au adunat pe un acoperis amenintand ca se sinucid daca conditiile de lucru nu se imbunatatesc. In 2016 s-a intamplat acelasi lucru din cauza ca salariile muncitorilor au fost retinute. In 2017, jurnalistii de la The Guardian care i-au intervievat pe muncitorii din fabrica au primit un alt raspuns graitor pentru conditiile din fabrica: “Nu este un loc bun pentru fiintele umane”…
Depozitul de urne japonez care iti livreaza “mortul” pe banda rulanta
Multe natiuni se confrunta in zilele noastre cu problema populatiei imbatranite. Japonia este una dintre ele. Iar cu cat populatia imbatraneste mai mult cu atat problema lipsei de spatiu pentru morminte este mai mare… De aceea lumea recurge tot mai adesea la incinerare. Iar modul in care decurg lucrurile la depozitele de urne moderne s-a schimbat total in zilele noastre gratie angajatilor plini de creativitate de la Toyota.
Acestor oameni le “datoram” asadar faptul ca astazi, putem beneficia de cenusa celor dragi, exact asa cum beneficiem de deliciosul sushi livrat pe banda rulanta. Cu alte cuvinte, cand ajungi la depozitul de urne, iti scanezi buletinul si esti indrumat catre o cabina privata de rugaciune. In mai putin de un minut, cenusa celui drag iti este livrata pe banda rulanta, din depozit, direct in cabina de rugaciune.
Un depozit de urne obisnuit are in jur de 1.800 metri patrati, si poate gazdui in jur de 5.500 de ramasite umane. Avantajul este ca pretul unui loc este aproape cat jumatate din pretul unui loc de veci clasic…
Sursa: Cracked.com
Comentarii recente