7.842
Batranetea aduce cu ea, din nefericire, o serie de schimbari in plan estetic, cu care ajungem sa ne obisnuim pe parcurs: riduri, par alb, piele incretita etc. Insa nu acestea sunt cea mai grea povara a batranetii, ci faptul ca, anumite organe, printre care se numara si creierul, nu mai functioneaza la adevarata lor capacitate.
Multi batrani ajung sa uite lucruri foarte simple, sa incurce anumite notiuni si sa priceapa tot mai greu ceea ce li se explica. Iar asta poate fi foarte enervant. Cum prevenim imbatranirea creierului deci? Iata cateva sfaturi utile in randurile de mai jos:
- Fii activ din punct de vedere social. Neurologul american Glen Finney, membru al Academiei Americane de Neurologie sustine ca exista foarte multe dovezi ale faptului ca indivizii care au o viata sociala activa la varste inaintate au o memorie mai buna si o gandire mai clara. Este foarte important sa continui sa iti faci prieteni si dupa 50 de ani, pentru ca izolarea este o problema foarte grava a persoanelor in varsta care atrage dupa sine si alte probleme, precum depresia sau dificultatile de gandire. Specialistii sustin ca, daca ai probleme in a-ti face noi prieteni dupa aceasta varsta din cauza timiditatii sau a incapacitatii de deplasare, simplul fapt de a te alatura unei retele de socializare precum Facebook iti poate da un impuls cognitiv.
- Ofera-i provocari creierului. Exista o vorba foarte adevarata cand vine vorba de creier, sunt de parere expertii: foloseste-l sau il pierzi. Geriatricianul si membrul Societatii Americane de Geriatrie, Michael Wasserman sustine ca este foarte important sa va pastrati mintea activa cu ajutorul jocurilor, cititului, rezolvarii de cuvinte incrucisate etc. Pe de alta parte, Glen Finney sustine ca este foarte benefic pentru creier sa invatati ceva complet nou la anumite intervale de timp precum cantatul la un instrument sau o noua limba straina. “Exista numeroase motive teoretice si studii pe animale care arata ca invatarea a ceva complet nou, total diferit de toate cunostintele noastre anterioare poate creste nivelul factorilor de crestere din creier si a numarului de conexiuni. Chiar daca acest lucru nu a fost inca dovedit pe oameni, tot ce ti se poate intampla mai rau este sa inveti ceva nou” a declarat Glen Finney.
- Pastreaza un nivel scazut al stresului. Nu degeaba a fost denumit si “ucigasul tacut”. Foarte multa lume este inca neinformata cu privire la cascada de efecte negative pe care stresul le poate avea asupra corpului si mintii umane. Studiile au aratat ca perioadele de stres extrem poate afecta functiile creierului pe termen lung precum luarea deciziilor sau memoria. Wasserman recomanda meditatia si tehnicile de relaxare pentru a combate inevitabilul stres.
- Un corp sanatos inseamna o minte sanatoasa. Exercitiile fizice ne ajuta sa ne mentinem un sistem cardiovascular sanatos, ceea ce este benefic si pentru creier. Studiile au aratat ca exercitiile moderate imbunatatesc fluxul de sange, stimuleaza functia cognitiva si chiar imbunatatesc memoria.
- Fii atent la ce si cat mananci. Michael Wasserman a declarat ca atat cantitatea cat si calitatea conteaza cand vine vorba de mancare. “Caloriile goale duc la creiere goale” spune Wasserman, recomandand consumul de grasimi sanatoase, proteine si carbohidrati complecsi, adica modelul dietei mediteraneene care include: grasimi sanatoase din nuci si ulei de masline, proteine din peste si fasole si carbohidrati din cereale integrale. Studiile au aratat ca o astfel de dieta poate opri declinul cognitiv si imbunatati functia creierului.
Foto: fitday.com
Comentarii recente