Daca ar fi sa privim sarbatorile din punct de vedere strict ecologic, s-ar duce de rapa toata magia lor. Asta pentru ca odata cu consumul sporit specific sarbatorilor, cantitatea de deseuri care se intoarce in natura pentru a o polua este mult mai mare decat intr-o perioada obisnuita a anului. Locuind pe o planeta care se resimte simtitor dupa explozia consumului survenita odata cu Revolutia Industriala, ar trebui sa avem in minte cateva lucruri de care sa tinem cont de sarbatori si nu numai:
1. Cumparati cat consumati! De sarbatori toata lumea isi umple frigiderele si camarile cu cantitati uriase de alimente si bauturi, ghidandu-se simplu dupa ideea… “sa fie”… Din aceasta goana acerba dupa aprovizionare se ajunge inevitabil la… risipa. Un studiu efectuat recent in Marea Britanie arata ca 1/3 din mancarea cumparata in aceasta tara ajunge sa fie aruncata pur si simplu la gunoi. In acelasi timp, in lume exista peste 840 de milioane de persoane subnutrite. Peste 15 ani se estimeaza ca numarul persoanelor subnutrite sau care nu vor reusi sa isi asigure necesarul de hrana va creste cu peste 2 miliarde de persoane.
2. Ganditi-va inainte de a cumpara la: cat gunoi si ce gen de gunoi va genera produsul cumparat! Numai intre anii 1994 – 2004 producerea de deseuri a crescut cu 82 %. Astazi un locuitor dintr-o tara dezvoltata produce anual aproximativ doua tone de gunoi. Asa se face ca s-a ajuns la situatia paradoxala in care, cantitatea de gunoaie aruncate anual in ocean cantareste de trei ori mai mult decat cantitatea de peste prins. Ce puteti face in acest sens? Sa va autoprovocati, de exemplu, la un concurs cu voi insiva pe tema: Cat de gol pot tine cosul de gunoi? Folositi o sacosa care poate fi refolosita in locul pungilor de plastic din supermarketuri. Alegeti produse ambalate in materiale care pot fi reciclate: recipiente din sticla transparenta; recipiente din sticla colorata; hartie; cutii din aluminiu pentru bauturi; plastic. Sortati deseurile in casa pe categorii si aruncati-le in containerele speciale pentru aceste categorii de deseuri. 40 % din deseuri sunt reprezentate de hartie, iar acum, de sarbatori, procentul acesta creste simtitor. Asadar, macar da-ti-i o sansa acestei hartii sa fie reciclata, depunand-o in containerele speciale. Prin reciclarea unei tone de hartie se reduce poluarea aerului cu 95%, fata de procedura de fabricare a hartiei obisnuite.
3. Nu amestecati PET-urile cu restul gunoiului menajer! Inainte de a da vina pe “sistem”, dat fiind faptul ca suntem printre ultimele tari europene care nu au un sistem public de reciclare a deseurilor, ganditi-va mai intai la sanatatea voastra si a copiilor vostri! La noi, PET-urile amestecate cu gunoiul menajer ajung la gropile de gunoi, unde produc emisii de dioxina, una dintre cele mai toxice substanţe cunoscute pana in prezent. Prin ardere, elimina in aer substante care produc boli de plamani, sau care, inhalate perioade lungi de timp, pot imbolnavi ficatul, rinichii si sangele. Ajunsa in mediu, o sticla PET se biodegradeaza in 600-800 de ani, asadar, mai bine facem efortul de a colecta aceste sticle si de a le transporta singuri, la containerele speciale…
4. Folositi un brad artificial sau cumparati bradul din centrele specializate, pentru a fi siguri ca provine dintr-o crescatorie! Omenirea a distrus de-a lungul evolutiei sale 50% din padurile care acopereau Terra initial. Jumatate dintre acestea au disparut numai in ultimii 50 de ani. In ritmul exploatarii actuale, padurile ramase vor disparea in proportie de 25 % in urmatorii 50 de ani. In 25 de tari padurile au disparut cu totul, iar in alte 29 de tari suprafetele impadurite s-au diminuat in proportie de 90%. In comparatie cu aceste cifre, trebuie sa recunoastem ca placerea de a simti miros de brad in casa de Craciun e un simplu moft…
5. Mergeti la colindat pe jos! Stati linistiti, e doar o sugestie! Bineinteles ca in Bucuresti distantele sunt prea mari pentru a face acest lucru, si bineinteles ca ideea pare de-a dreptul absurda. Dar, n-ar fi rau, ca, macar in zilele libere, sa mai renuntati, pe cat se poate, la masina. Stiati ca gazele de esapament provoaca: astm, cancer, afectiuni pulmonare si chiar modificari genetice? Mai mult, pentru a preveni efectele generate de schimbarile climatice ca urmare a cresterii nivelului de gaze cu efect de sera din atmosfera, lumea ar trebui sa reduca emisiile de dioxid de carbon pana in 2050 cu 60%, fata de valorile inregistrate in 1990. Acest lucru este putin probabil din moment ce se preconizeaza ca in urmatorii 25 de ani necesarul de energie electrica al planetei va creste cu 50% iar emisiile de dioxid de carbon din toate sectoarele vor creste cu 62 %… Daca cu totii ne vom ghida dupa principiul “nu pot sa fiu tocmai eu cel care salveaza planeta” in mod cert, nu avem nicio sansa sa ne bucuram in urmatorii ani de o planeta “prietenoasa” asa cum am fost obisnuiti in copilarie…
Comentarii recente