Si copiii se mai enerveaza uneori, ca si noi adultii de altfel. Insa, in timp ce micile crize de nervi din partea lor sunt normale din cand in cand, reactiile de tip tipat, lovit, etc din partea parintilor nu sunt deloc adecvate. Pentru ca nu ii invata pe copii nimic bun.
De retinut este faptul ca aceste tehnici despre care vom vorbi in randurile ce urmeaza trebuie invatate atunci cand copiii sunt calmi si linistiti, nu imediat dupa ce au rasturnat castronul cu supa pe covorul cel nou… Poti sa ii inveti aceste strategii foarte bine si atunci cand discuti cu micutul despre sentimente si despre modul in care trebuie sa invatam sa ni le controlam, discutii foarte importante pentru a-i dezvolta inteligenta emotionala…
Un alt fapt demn de retinut in legatura cu strategiile de calmare a copiilor nervosi este ca micutii invata din ceea ce vad mai mult decat din ceea ce le spui. Asadar, arata-le tu insuti ca iti poti controla nervii atunci cand este cazul.
Repeta, repeta, repeta… Nu uita ca la copiii mici dureaza un an de zile pana sa isi corecteze un comportament. Asadar, repeta-le mereu ceea ce trebuie sa stie ulterior o viata intreaga. Daca copilul s-a enervat si a reactionat inadecvat, dupa ce se calmeaza, apropie-l de tine si spune-i ce tehnica ar fi putut sa foloseasca in locul reactiei necontrolate. Repetandu-i mereu, comportamentul corect va deveni o a doua natura pentru el…
Dar haideti sa trecem la tehnicile de calmare…
Invata-l sa numere pentru a se calma
Cele mai urate reactii ies la iveala atunci cand omul in general reactioneaza sub impulsul momentului. Daca ne-am lua o pauza inainte de a da ce-i mai rau din noi, altfel ar sta lucrurile. Asadar, invata-ti copilul ca atunci cand ii vine sa tipe, sa tranteasca, sa loveasca sau sa faca alte lucruri rele, sa isi acorde o pauza in care sa numere pana la 5. In timp ce numara se va calma si va opri comportamentul urat sa iasa la iveala.
O imbratisare
Invata-l ca este absolut normal sa ceara o imbratisare atunci cand se simte furios. Si atunci, in loc de tipete si urlete vom avea parte de o imbrtisare suava care se va sfarsi cel mai probabil in lacrimi pentru micutul care isi va exterioriza in acest mod furia si nu prin comportamente violente. Plansul ii va face bine caci se va descarca emotional, dupa care se va reinstala linistea si pacea.
O activitate linistitoare
Practica te-a convins deja probabil ca este inutil sa iti disciplinezi copilul atunci cand deja este furios. Asadar, cand il vezi agitat si recalcitrant incearca sa il implici intr-o activitate linistitoare precum citirea unei carti sau completarea unui puzzle.
Incurajeaza-l sa cante un cantecel
Cand copilul tau “scoate fum” incurajeaza-l sa cante un cantecel linistitor incepand tu insuti sa canti: In padurea cu alune/ Aveau casa doi pitici… Cantecelul il va mai inveseli si in scurt timp va redeveni copilasul vesel si plin de viata de dinainte..
Ofera-i copilului o… “victima”
Cand e furios, daca stii ca are obiceiul de a lovi, ofera-i o victima care sa incaseze furia lui. Pana la urma cu totii avem nevoie sa ne calmam din cand in cand. Victima poate fi o minge din cauciuc in care sa loveasca pana il dor pumnii, un plus sau un hopa mitica gonflabil. Dupa aceasta descarcare, copilul va reveni la sentimente mai bune fara ca nimeni sa se supere.
Invata-l sa verbalizeze furia!
In loc sa loveasca sau sa se tavaleasca pe jos, invata-l sa dea glas furiei lui si astfel furia sa fuga din el odata cu cuvintele rostite. Invata-l sa spune: “ma enerveaza cand nu ma lasi sa fac asta” sau “sunt furios cand nu vrei sa te joci cu mine”.
Comentarii recente