10.216
Imbatranirea este un proces natural care nu iarta pe nimeni. Insa nu toata lumea imbatraneste in acelasi ritm. In cazul in care te-ai intrebat cum de anumiti indivizi arata la 40 de ani ca la 20 sau aproape 20 de ani, ei bine, s-ar putea ca secretul lor sa constea in alimentatie. Iata mai jos 7 alimente pe care sa le consumi frecvent pentru a arata tanar (pe dinauntru si pe dinafara) timp mai indelungat:
- Uleiul de masline extravirgin. Este una dintre cele mai sanatoase grasimi din lume. Cercetarile au aratat ca te poate apara de numeroase boli asociate cu imbatranirea, scazand tensiunea arteriala, reducand riscul de boli de inima, previne sindromul metabolic si este eficace in lupta impotriva cancerului. Mai mult, te ajuta sa ai un ten cu aspect mai tineresc datorita faptului ca are puternice efecte anti-inflamatorii asupra pielii si te poate apara de efectele nocive ale soarelui. In plus, uleiul de masline extravirgin este compus in proportie de 73% din grasimi monosaturate, asociate cu cresterea elasticitatii pielii si mai multa fermitate.
- Ceaiul verde. Este bogat in antioxidanti care te protejeaza impotriva radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile ce se formeaza in timpul metabolismului si ca raspuns la stres. Antioxidantii le schimba structura, astfel incat acestia sa nu poata provoca daune in organism. Ceaiul verde este bogat in niste antioxidanti numiti polifenoli care lupta cu succes impotriva diabetului zaharat, a rezistentei la insulina, a inflamatiilor si a bolilor de inima. Polifenolii iti protejeaza de asemenea colagenul, principala proteina din piele. Acest lucru poate reduce si chiar inversa partial unele semne ale imbatranirii.
- Pestele gras. Este cu adevarat un aliment anti-aging. Grasimile de tip omega-3 pe care le contine sunt benefice impotriva bolilor de inima, a inflamatiilor, a colitei ulcerative si a altor numeroase boli. Somonul, unul dintre cei mai populari pesti grasi, contine un nutrient numit astaxantin care este un antioxidant foarte puternic. Intr-un studiu, mai multi indivizi care au suferit deteriorari ale pielii cauzate de expunerea la soare, au primit timp de 12 saptamani astaxantina si colagen, acestia resimtind imbunatatiri semnificative ale elasticitatii si hidratarii pielii.
- Cacao/ciocolata neagra. Ciocolata neagra este mai bogata in antioxidanti chiar decat fructele de padure. Consumul de ciocolata neagra reduce tensiunea arteriala, crest sensibilitatea la insulina, imbunatateste functia arteriala si elasticitatea arterelor. Antioxidantii continuti de ciocolata neagra se numesc flavonoli si iti protejeaza pielea de efectele nocive ale soarelui. Un studiu a aratat ca ciocolata neagra foarte bogata in flavonoli a dublat timpul pe care indivizii il pot petrece la soare fara a suferi de arsuri. Ciocolata neagra cu continut foarte ridicat de flavonoli imbunatateste de asemenea circulatia sangelui la nivelul fetei, aceasta devenind mai fina si mai bine hidratata. Asadar, retineti sa consumati ciocolata neagra cu continut cat mai ridicat de cacao, aceasta fiind si cea mai bogata in flavonoli.
- Legumele. Sunt foarte bogate in nutrienti si foarte sarace in calorii, deci ideale pentru o tinerete fara batranete… Legumele bogate in carotenoide precum beta-carotenul te protejeaza impotriva radiatiilor solare si a radicalilor liberi, ambele ducand in timp la imbatranirea pielii. Legumele bogate in vitamina C (legume cu frunze verzi, ardeiul gras, rosiile, broccoli) iti ajuta organismul sa produca mai mult colagen, avand efecte antioxidante puternice. Intr-un studiu, cercetatorii au masurat elesticitatea pileii si alte caracteristici ale tenului a 700 de femei japoneze. S-a constatat ca cele care au mancat mai multe legume verzi si galbene au avut mai putine riduri.
- Semintele de in. Au beneficii extraordinare asupra sanatatii, fiind bogate in lignani care reduc colesterolul, glicemia si nivelul de insulina, scazand in acelasi timp riscul de cancer de san si de prostata. De asemenea sunt bogate in omega 3 de tip ALA care protejeaza pielea de efectele nocive ale soarelui. Intr-un studiu s-a aratat ca femeile care au consumat seminte si ulei de in timp de 12 saptamani au obtinut o piele mai fina si mai bine hidratata.
- Rodiile. Sunt unele dintre cele mai sanatoase fructe. Actiunea lor antioxidanta pare a fi chiar mai mare decat cea a ceaiului verde. Rodiile scad inflamatiile din organism, previn daunele cauzate de nivelul ridicat de zahar din sange si pot imbunatati starea de sanatate a suferinzilor de cancer de colon. Consumul de rodii te protejeaza de asemenea impotriva efectelor nocive ale expunerii la soare si poate contribui la cresterea productiei de colagen.
Foto: foodnavigator.com
Comentarii recente