Nu traim intr-o lume perfecta, prin urmare nici relatiile nu au cum sa fie perfecte. Insa uneori relatiile ajung sa fie departe cu mult de ideea de perfectiune. Si atunci… cum ne dam seama daca am ajuns intr-adevar in acel punct in care o despartire se impune pentru binele ambilor parteneri? Iata mai jos 7 intrebari la care sa raspunzi pentru a putea trage mai usor o concluzie:
Privesc intreaga relatie in mod obiectiv sau doar reactionez emotional la un eveniment care m-a ranit?
Lesli Doares, expert in cupluri si autor al cartii “Blueprint for a Lasting Marriage: How to Create Your Happily Ever After With More Intention, Less Work” citata de Psichology Today este de parere ca “deciziile care iti pot altera viata trebuie luate intr-un moment de calm si liniste si nu in tensiunea momentului” care a provocat criza in cuplu. Ea sugereaza sa iti acorzi timp dupa un astfel de moment si sa faci un pas inapoi pentru a analiza la rece daca relatia in care te afli iti satisface nevoile generale si asteptarile.
Te astepti ca partenerul tau sa umple un gol pe care doar tu poti sa il umpli?
Potrivit lui Rhonda Richards-Smith, psihoterapeut si expert in relatii, exista o tendinta nedreapta si nesanatoasa printre indivizi ca partenerul sa ne indeplineasca toate nevoile emotionale pe care le avem. “Daca exista vreo sansa ca partenerul tau sa fie acuzat pe nedrept de nefericirea ta, analizeaza mai intai starea propriei satisfactii emotionale, inainte de a rosti cu voce tare ce gandesti”. Rhonda Richards-Smith a citat pentru a sustine aceasta declaratie un studiu recent care arata ca exista o legatura foarte stransa intre stima de sine a indivizilor si fericirea in relatiile de cuplu.
De ce ai nevoie pentru a fi fericit si ce poti face pentru a aduce acel ceva in relatia voastra?
Exista o credinta in societate precum ca, daca ceva nu te face sa te simti bine, atunci ar trebui sa te orientezi catre altceva, spune Rabbi Shlomo Slatkins, terapeut de cuplu si fondator al The Marriage Restoration Project, citat de Psichology Today. Adevarul este ca, fericirea ta nu depinde de altii, si daca asa este, atunci nu este cu adevarat fericire.
Sunt cu adevarat fericit in relatia mea, as fi mai fericit in afara ei?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare, Dr. Michele Kerulis, lector la Northwestern University, spune ca ar fi util sa faci un exercitiu de imaginatie mai intai: cum ar arata viata ta daca ai fi singur. Ce ar fi mai bine? Ce ar reprezenta o provocare pentru tine? Ce ti-ar lipsi de la relatia ta? Daca insa ai inceput sa visezi cu ochii deschisi ca esti din nou singur, e semn clar ca trebuie sa pui capat relatiei, mai spune Dr. Michele Kerulis.
Mai crestem impreuna?
Este una dintre cele mai dureroase si dificile intrebari care se pot pune despre o relatie, spune Darren Pierre, educator si autor al cartii “The Invitation to Love: Recognizing the Gift Despite Pain, Fear and Resistance”. Daca raspunsul este nu, ati putea spune ca “relatia si-a urmat cursul”.
Ce mi-a adaugat partenerul meu, ce mi-a scazut?
Pentru Patricia Shaw, trainer de stil de viata si scriitoare, declara via Psichology Today ca, raspunzand la aceasta intrebare i-a fost mai usor sa iasa din relatiile toxice pe care le-a avut. Asadar, a impartit o coala de hartie in doua coloane si pe o coloana a scris tot ce partenerul ei i-a adus in plus, iar pe alta coloana a scris tot ce partenerul ei i-a luat. Atunci cand lucrurile pe care un partener ti le scade din viata sunt mai numeroase decat cele pe care ti le adauga, e semn clar ca e momentul sa te indrepti in alta directie.
Daca ai avea un copil, ti-ar placea ca el sa fie intr-o relatie cu un partener ca acela pe care il ai tu in momentul de fata?
Dr. Gary Brown, un terapeut cu 25 de ani de experienta in lucrul cu cupluri cu probleme, declara ca aceasta reprezinta o verificare dura a realitatii. Insa daca nu ti-ai dori ca fiica sau fiul tau sa fie intr-o astfel de relatie, atunci tu de ce ai fi?
Comentarii recente