In noaptea aceasta strazile, restaurantele si cluburile vor fi invadate de strigoi, vrajitoare, zombi, schelete, mumii si alte creaturi dezgustatoare. Motivul este e de la sine inteles: e Halloween!!! Sarbatoare de origine celtica, ce marca in trecut ziua recoltei si trecerea intr-un nou an, despre care galezii si irlandezii credeau ca e ziua in care spiritele malefice pot bantui lumea celor vii, devenita intre timp Ziua Tuturor Sfintilor, Halloween este astazi o simpla noua ocazie de distractie pentru mici si mari.
Multa lume insa sarbatoreste Halloween-ul fara a sti neaparat ce semnifica el si care este originea sarbatorii transformate de americani intr-o mina de aur pentru comert. Haideti sa descoperim in randurile de mai jos cateva curiozitati interesante despre Halloween:
De ce portocaliu si negru?
Culorile Halloween-ului nu sunt intamplatoare: portocaliul simbolizeaza sezonul recoltei, iar negrul simbolizeaza moartea si sfarsitul verii.
Lanterna lui Jack nu a fost intotdeauna confectionata din dovleac
Jack este un personaj din folclorul irlandez, fierar de meserie, printre “calitatile” caruia se numarau siretlenia, lacomia si dragostea pentru bautura. Nefericitul Jack, spune legenda, se intalneste intr-o zi cu diavolul intr-un bar, si cand acesta ii cere sufletul, Jack refuza sa i-l dea. Diavolul il mai incearca pe Jack si in alte moduri insa siretul Jack reuseste sa il pacaleasca. Bietul fierar si-a dat duhul intr-o zi de 31 octombrie iar sufletul lui nu a primit nici in rai nici in iad. De atunci Jack bantuie in intuneric ghidat doar de un taciune aprins primit in dar de la diavol si pe care el l-a asezat intr-un nap creandu-si astfel un felinar.
In trecut, scotienii si irlandezii foloseau nap si cartofi pentru a confectiona felinare de Halloween pe care le puneau apoi la geam. In Anglia se folosea chiar sfecla rosie in acest scop.
Costumele de Halloween isi au originea in vechile practici celtice
Samhain era o veche sarbatoare celtica care marca sfarsitul sezonului de recoltare si inceputul iernii. Celtii credeau ca aceasta perioada de tranzitie reprezenta o punte intre lumea viilor si a mortilor, de aceea se costumau pentru a indeparta spiritele rele.
Halloween este a doua cea mai profitabila sarbatoare din an pentru comertul american
Pe primul loc se situeaza Craciunul, bineinteles. Potrivit estimarilor, se asteapta ca in 2017 americanii sa cheltuiasca 9,1 miliarde de dolari pe diverse chestii ce au legatura cu Halloween-ul.
Peste 200 de milioane de kilograme de dulciuri vandute in America
In fiecare an, in America, de Halloween se vand 272.155.422 kilograme de dulciuri. Dintre acestea, 40 de milioane de kilograme sunt reprezentate de ciocolata.
Cel mai popular costum de Halloween in 2017
Potrivit site-ului american PopSugar, cel mai popular costum de Halloween pentru copii in 2017 este acela de supererou. Costumul de vrajitoare este cel mai popular pentru adulti…
America produce anual peste 6 miliarde de kilograme de dovleci
Originea dovleacului este in America Centrala…
Frica de Halloween
Ne-am obisnuit deja ca fiecare frica sa fie denumita intr-un mod cat mai complicat si greu de pronuntat. In aceasta ordine de idei, samhainofobia este frica de Halloween.
Superstitii de Halloween
In cazul in care printre voi exista superstitiosi, cititi cu atentie ceea ce urmeaza: se spune ca… daca vezi un paianjen in noaptea de Halloween, inseamna ca spiritul unei persoane dragi decedate te cauta…
Comentarii recente