Paul Pugh (37 de ani) din Tara Galilor a fost victima unui atac neprovocat in urma cu 10 ani, dupa o noapte petrecuta in oras cu colegii din echipa de fotbal in care juca. In urma atacului, craniul barbatului a fost fracturat, acesta cazand in coma timp de doua luni. Un cheag de sange cu dimensiunile 10 cm X 4 cm s-a format in creierul lui afectandu-i vorbirea si mobilitatea si provocandu-i oboseala cronica. Fostul sportiv a ajuns astfel sa se deplaseze cu ajutorul unui scaun cu rotile…
Recuperarea barbatului a durat 13 luni, timp in care a stat numai in spital. In cea de-a patra luna de spitalizare s-a intamplat ceva ciudat. In timpul unei intalniri importante cu consultantul sau, terapeutii de reabilitare si familia sa, in timpul careia barbatul urma sa afle cum va decurge viata lui de atunci inainte, barbatul foarte speriat a inceput sa rada. In interior plangea de fapt, dar manifestarea acestui sentiment iesea afara din el sub forma de ras…
Nimeni nu a inteles de ce radea barbatul, iar familia lui a crezut ca Paul facea o scena in public pentru a capta atentia.
Abia dupa cativa ani de la incident, barbatul a fost diagnosticat cu ras patologic sau Pseudobulbar Affect (PBA) , o boala care apare atunci cand apare o intrerupere intre lobul frontal al creierului (care tine emotiile sub control) si cerebel si tulpina creierului, care regleaza exprimarea emotiei.
PBA poate afecta persoanele cu afectiuni neurologice sau leziuni cum ar fi accidentul vascular cerebral, scleroza multipla sau boala Alzheimer. PBA inseamna mai exact expresia necontrolata a emotiei, care este disproportionata sau neadecvata contextului social si uneori incompatibila cu ceea ce simte persoana cu adevarat.
In cazul lui Paul Pugh, boala se manifesta prin faptul ca rade atunci cand de fapt ii vine sa planga. De aceea barbatului ii este foarte greu sa interactioneze cu ceilalti pentru ca multi nu inteleg ce se intampla de fapt. Paul Pugh povesteste ca rasul nu dureaza mult, in general in jur de un minut, insa problemele pe care i le poate provoca sunt mari daca oamenii nu inteleg afectiunea de care sufera.
Comentarii recente