De la un an la altul e din ce in ce mai evident ca vremea nu mai e la fel ca in copilaria noastra. Clima s-a schimbat, afectandu-ne atat psihicul, cat si, mai ales, fizicul, iar in curand schimbarile climei se vor reflecta si in ceea ce punem in farfurie. Iata mai jos 6 alimente aflate in pericol de disparitie chiar pe parcursul vietii noastre:
Naut
E nevoie de peste 200 de litri de apa pentru a creste doar in jur de 30 de grame de naut. Iar o punga de naut are in jur de 400 de grame. In conditiile in care seceta este din ce in ce mai acuta in toate colturile lumii, productia mondiala a acestor legume a scazut cu 40-50%. Privind in perspectiva, nu mai e mult pana cand hummusul va deveni doar o amintire.
Cafea
70% din culturile de cafea ale lumii ar putea disparea pana in 2080 potrivit CBC News. Cele mai multe tipuri de cafea sunt obtinute din boabele Arabica, care se maturizeaza cel mai bine la temperaturi cuprinse intre 17 si 21 de grade. Daca temperaturile sunt mai inalte de atat, boabele se coc prematur iar gustul cafelei nu mai e acelasi. Din moment ce temperaturile sunt din ce in ce mai mari din cauza schimbarilor climatice, suprafetele cultivate cu arbori de cafea si calitatea acesteia scad si ele simtitor.
Peste
In ritmul in care se consuma pestele in ziua de azi, cercetatorii cred ca oceanele vor ramane fara peste in jurul anului 2048. Asta din cauza pescuitului excesiv si metodelor de pescuit industrial care folosesc plase imense in care pe langa pestele cautat sunt prinse si specii aflate pe cale de disparitie.
Lipsa diversitatii duce la randul ei la un dezechilibru in ecosistem, ceea ce face viata marina mai vulnerabila la poluare si toxine, rezultand astfel un ciclu al mortii subacvatic.
Arahide
Unele specii de arahide ar putea disparea pana in 2030. Culturile de arahide sunt destul de delicate, avand nevoie de 5 luni neintrerupte de caldura si in jur de 50 – 100 cm de ploaie. Daca nu ploua suficient, semintele nu germineaza, daca ploua prea mult plantele vor mucegai si vor face alunele imposibil de mancat. In aceste conditii ne putem considera norocosi cand avem parte de o punga de arahide cu un gust nealterat.
Siropul de artar
Ca si arahidele, siropul de artar are nevoie de conditii climatice foarte specifice si temperaturi stabile pe care clima in schimbare nu le mai poate oferi. Verile tot mai calde si mai secetoase nu satisfac conditiile climatice pentru artarul de zahar care are nevoie de temperaturi de inghet iarna si zile calde primavara pentru a-si produce seva.
Asa se face ca productia de sirop de artar a fost astfel grav afectata, aceasta incepand de la an la an tot mai devreme.
Ciocolata
In ceea ce priveste ciocolata, explicatia e simpla: o mancam mult mai repede decat o producem. Anul trecut, pamantenii au mancat cu 70 000 de tone de cacao mai mult decat au produs. Pana in 2020 expertii spun ca cifra ar putea urca simtitor pana la un milion, iar pana in 2030 pana la doua milioane.
Pe langa cresterea consumului, Africa de Vest care produce 70% din ciocolata mondiala, se confrunta cu temperaturi tot mai crescute si o lipsa de apa tot mai accentuata, ceea ce isi pune amprenta asupra productiei. In plus, culturile de cacao sunt afectate tot mai des de o boala numita Frosty Pod Rot care mananca pastaile plantei distrugand recolte intregi.
Comentarii recente