Nicola Thorp, 27 de ani, s-a prezentat in prima ei zi de munca la compania PwC, purtand niste pantofi smart-casual fara toc. Un detaliu aparent lipsit de importanta care insa s-a transformat intr-un caz pentru Guvernul englez. Iata de ce.
Nicola Thorp fusese angajata pe post de receptionista la firma de consultanta PwC, insa in prima ei zi de lucru i s-a atras atentia asupra faptului ca ar trebui sa poarte tocuri inalte de 5 – 10 cm. Femeia a replicat inocenta ca barbatilor nu li se cere acelasi lucru, moment in care a fost invitata sa plece acasa, fara plata.
Femeia i-a rugat pe angajatori sa ii dea un singur motiv pentru care lipsa tocurilor i-ar putea afecta capacitatea de a-si indeplini sarcinile la job. Firma nu i-a putut raspunde la intrebare, in schimb, Nicola Thorp a declarat pentru BBC Radio London ca jobul ei era sa ii conduca pe clienti, timp de 9 ore (cat era programul) in salile de intalnire, lucru pe care nu l-ar fi putut face incaltata cu niste pantofi cu toc.
Ulterior, vorbind cu prietenele ei si scriind pe Facebook despre situatia in care a fost pusa, si-a dat seama ca exista mai multe femei care se confrunta cu aceeasi situatie prin care a trecut ea. Prin urmare, a facut o petitie prin care cere ca angajatorii sa nu aiba dreptul sa le ceara femeilor sa poarte tocuri ca parte a jobului lor. Petitia a fost semnata pana in prezent de peste 66 000 de oameni. Asta inseamna ca Guvernul va trebui sa ia masuri, fiind obligat sa se implice pentru orice petitie care implica mai mult de 10 000 de semnaturi.
Potrivit legii britanice, angajatorii pot demite personalul care nu reuseste sa se adapteze rezonabil cerintelor privind dress-code-ul companiei, atat tip cat i se ofera timpul necesar pentru a-si achizitiona pantofii si hainele potrivite.
Nicola Thorp a declarat in apararea ei ca: “astazi codurile vestimentare ar trebui sa reflecte societatea, iar femeile pot fi inteligente si formale chiar si incaltate in pantofi plati”.
Firma PwC a declarat in acest scandal ca nu are un cod vestimentar specific pentru angajatii ei, barbati sau femei, in schimb, firma Portico, careia i-a externalizat o parte din serviciile de resurse umane, si care a angajat-o si pe Nicola Thorp, are. Ca urmare a recentului scandal, reprezentantii Portico au declarat ca isi vor revizui politica privind incaltamintea angajatilor.
Foto: The Guardian
Comentarii recente