Un studiu major efectuat de Uniunea Europeana atrage atentia asupra faptului ca numarul alimentelor procesate care contin niveluri ridicate de substante cancerigene este mult mai mare decat s-ar fi crezut. Printre alimentele periculoase identificate in urma acestui studiu se numara chipsurile, cafeaua instant, painea, biscuitii, cerealele pentru micul dejun si o serie de alimente pentru copii.
Aceste alimente contin o substanta numita acrilamida care este legata de aparitia mai multor tipuri de cancer printre care: cancerul de intestin, cancerul de vezica urinara si cancerul de rinichi. Acrilamida duce de asemenea la infertilitate si la pierderea controlului asupra muschilor. Acrilamida rezulta in urma unui proces chimic care are loc in timpul coacerii, prajirii sau frigerii alimentelor care contin amidon sau alte poliglucide la temperaturi de peste 120 de grade Celsius. Acrilamida nu se gaseste in alimente crude sau fierte.
Acrilamida este fabricata in scopuri industriale fiind folosita in fabricarea asfaltului, adezivilor, vopselelor, hartiei, tesaturilor si a cosmeticelor, precum si pentru a indeparta impuritatile din apa de baut.
Oamenii de stiinta stiu inca din 2002 ca aceasta substanta chimica exista intr-o serie de alimente, acestia cerand atunci industriei alimentare sa reduca nivelurile. Dupa noile studii, expertii au reinnoit aceasta cerere catre producatorii de alimente sfatuind totodata publicul sa evite cat mai mult alimentele procesate si sa consume cat mai multe produse proaspete.
Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara a examinat 22 de grupe diferite de alimente din 23 de tari si a comparat nivelurile de acrilamida depistate cu cele inregistrate in 2007 si 2009. In ciuda avertismentelor, nivelul a crescut in painea prajita si in cafeaua instant, in celelalte alimente ramanand aproape la fel. Niveluri mai mici s-au inregistrat doar la biscuiti, biscuiti pentru copii si turta dulce.
Concluziile noului studiu arata ca este strict necesara reducerea nivelului de acrilamida continut de grupe de alimente care prezinta un pericol mai mare pentru populatie precum: cartofii prajiti, painea proaspata, cafeaua prajita si anumite tipuri de biscuiti.
Expertii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, citati de dailymail.com incurajeaza de asemenea populatia sa reduca consumul de alimente procesate, dar spun ca nu exista inca dovezi suficiente care sa justifice consilierea publicului pentru a evita anumite tipuri de alimente.
Dr. Angelika Tritscher de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, citata de dailymail.com, a spus: “acrilamida este in mod evident o substanta cancerigena. S-a demonstrat in studiile efectuate pe animale ca provoca cancer si nu avem niciun motiv sa credem ca acest lucru nu este valabil si pentru oameni. Inca nu stim exact care sunt riscurile (n.r: la care ne supunem consumand alimente care contin acrilamida) si daca am incerca sa le cuantificam acestea ar fi doar presupuneri care nu ar face decat sa sperie populatia. Dar este foarte important pentru noi sa reducem aceste riscuri si sa constientizam importanta unei alimentatii sanatoase”.
Comentarii recente