Australienii mananca multe chestii ciudate, incepand de la Vegemite (n.r: o pasta neagra si sarata produsa din extract de drojdie de bere, mirodenii si legume pisate care se consuma pe paine prajita), la fairy bread (painea din povesti) – tartine unse cu unt sau margarina si acoperite cu perle multicolore de zahar sau alte ornamente comestibile.
In aceasta perioada australienii sunt incurajati sa consume un alt preparat culinar unic, si anume, carnea de cangur. Asta pentru ca ecologistii si agricultorii sunt ingrijorati de numarul ingrijorator de mare de marsupiale in continua crestere.
In 2010 in Australia cresteau “doar” 27 de milioane de canguri, in timp ce in 2016 numarul lor a ajuns la 45 de milioane, ceea ce inseamna ca sunt de doua ori mai multi canguri in Australia decat oameni. Faptul ca marsupialele o duc foarte bine in Australia se datoreaza climei umede din ultimii ani care a favorizat cresterea unei vegetatii bogate, taman pe placul simpaticelor animale. Desi aparent suna a veste buna faptul ca o specie se inmulteste peste asteptari, in timp ce sute de alte specii de animale sunt pe cale de disparitie, autoritatile sunt ingrijorate pe motiv ca, in caz de seceta, milioane de animale ar muri de foame.
In aceste conditii, expertii australieni s-au gandit ca vanarea cangurilor de catre oameni si transformarea lor in diverse variante de pranz si cina ar fi cea mai umana solutie pentru tinerea speciei sub control. Insa problema e ca… nu ii pot convinge prea usor pe oameni sa-i manance….
Carnea de cangur este dulce si satioasa, gustul ei fiind adesea asemuit cu cel de filet mignon. Din carnea de cangur se pot prepara fripturi, chiftelute, carnati si kebab. Insa australienii nu sunt atrasi de aceste bunatati atat timp cat cangurul este animalul national al tarii. Australienii resping atat de tare ideea de a consuma carne de cangur, incat, cand vaneaza un exemplar, acesta ajunge cel mai probabil la gunoi.
In plus, pretul carnii de cangur este atat de mic incat nu prea merita sa obtina permisul special pentru a vana animalul national al tarii, intrucat nu se obtine profit pe urma ei.
Pe de alta parte, dezbaterile din Australia privind tinerea sub control a populatiei de canguri sunt destul de serioase. Profesorul David Paton de la Universitatea din Adelaide sustine ca metodele folosite trebuie sa fie umane intrucat “nu e vina cangurilor ca sunt prea multi”. La fel de adevarat este insa si faptul ca numarul prea mare al cangurilor duce la garduri stricate, culturi compromise, ecosisteme locale distruse si o gramada de accidente auto.
Pe unde trec cangurii totul este devorat, ceea ce inseamna pagube enorme pentru agricultura. Asa se face ca, oricat de patrioti ar fi australienii, cea mai convenabila solutie pentru ei, vizavi de problema cangurilor, ar fi ca ei sa ii devoreze pe canguri pana cand acestia nu le vor devora resursele de hrana de natura vegetala…
Comentarii recente