Ziua de luni din a treia saptamana a anului, a purtat denumirea, din 2005 incoace, de Blue Monday sau Lunea cea trista. Denumirea i-a fost data de psihologul si profesorul universitar Cliff Arnall. Acesta a calculat cea mai deprimanta zi a anului pe baza unei formule matematice care lua in calcul: vremea de afara, facturile la utilitati, datoriile, nivelul motivational, precum si faptul ca majoritatea oamenilor urasc zilele de luni.
Formula era urmatoarea:
in care: W exprima conditiile meteorologice, d=debitul (diferenta intre datoriile acumulate si capacitatea noastra de a plati), T=timpul scurs de la Craciun, Q=timpul scurs de la inceputul Anului Nou, M=nivel motivational scazut, Na=necesitatea de a actiona, iar D exprima salariul. (Sursa: Wikipedia).
Datorita inventiei lui Cliff Arnall, toti cei care simteau tristi, nervosi, depresivi sau lipsiti de energie in a treia zi de luni a anului, aveau si vinovatul la indemana: Blue Monday! Insa stati putin, Blue Monday nu exista! Ea a fost doar o pacaleala, sau mai rau, o stratagema de marketing nascocita de Cliff Arnall, dupa cum avea sa marturiseasca acesta in 2010. Psihologul a fost platit de compania Sky Travel “pentru a oferi un suport stiintific conceptului lor de marketing, Blue Monday” si in felul acesta sa ii faca pe oameni sa creada ca sunt nefericiti si sa ii incite sa cumpere calatorii.
Acum ca stiti ca totul a fost doar o inventie, tot va simtiti tristi, deprimati, nervosi, apatici si lipsiti de energie? Multi dintre voi, v-ati putea simti astfel, dar nu din cauza lui Blue Monday, ci a depresiei de iarna care este cat se poate de reala si care ne poate afecta pe oricare dintre noi la un moment dat.
Potrivit medicului specialist in medicina interna Marc Leavey, unele persoane sunt mai sensibile la schimbarile sezoniere care stau la originea depresiei hibernale. Printre cauzele acesteia, medicul psiholog Josh Klapow citeaza lipsa miscarii, modificarea regimului alimentar, problemele financiare sau problemele de familie.
Cum prevenim depresia de iarna? Iata cateva sfaturi de folos in randurile ce urmeaza:
Expune-te zilnic la lumina naturala!
Lumina naturala contribuie la reglarea ritmului somn-trezire, care poate fi afectat de scurtarea zilelor. Lumina naturala contribuie de asemenea la stimularea productiei de serotonina, care ne face sa ne simtim mult mai bine. Este recomandat sa petreci zilnic macar 20 de minute afara, la aer, chiar daca vremea este foarte urata.
Transforma somnul intr-o prioritate!
Lipsa somnului sau somnul de proasta calitate este un alt factor care contribuie la instalarea depresiei de iarna. Dormi in fiecare noapte 7-8 ore, fara exceptie. Odihna din timpul noptii are un efect reparator asupra organismului, contribuind lamentinerea unei bune stari de spirit.
Un sfert de ora de miscare pe zi!
Studiile au aratat ca 10 minute de exercitii fizice pe zi contribuie la ameliorarea starii de spirit si la reducerea anxietatii. Si nu e nevoie pentru asta sa iti faci abonament la sala. E suficient sa mergi in ritm alert timp de 10 minute in pauza de pranz.
Ai nevoie de multa lumina in camera in care lucrezi!
E important ca locul in care iti desfasori activitatea sa fie bine iluminat. Daca ai posibilitatea sa iti asezi biroul langa o fereastra si sa beneficiezi de lumina naturala, e minunat, daca nu fa in asa fel incat lumina din camera sa imite cat mai bine lumina naturala. Plantele verzi sunt indicate la locul de munca, intrucat ele contribuie la atenuarea stresului biologic si psihologic.
Ai grija la alimentatie!
Alimentatia ne influenteaza energia, somnul si sistemul imunitar. Un produs de patiserie la micul dejun si un preparat de tip fast-food la pranz ne pot oferi satisfactii de moment, dar o astfel de alimentatie pe termen lung iti va afecta grav sanatatea fizica dar si cea psihica. Studiile au aratat ca consumul excesiv de alcool si de zahar te face mai vulnerabil la depresie.
Petrece timp cu cei dragi!
Evita cat mai mult sa fii singur. Fie ca iti petreci serile cu familia, fie ca iesi in oras la cina cu cativa prieteni apropiati, acest fel de a-ti petrece timpul echivaleaza cu “lumina emotionala”. Ai nevoie sa fii inconjurat de oameni asa cum ai nevoie de lumina naturala in fiecare zi. Asadar, fereste-te ca cazi prada singuratatii!
Nu fi prea dur cu tine insuti!
E normal ca in plin sezon hibernal sa ai zile in care te simti plin de energie si zile in care nu ai chef sa ridici un pai. Nu te invinovati pentru starile tale fizice si psihice si asteapta zilele mai bune. Trece ea si iarna asta…
Comentarii recente