În această săptămână, echipa Exclusiv în România rămâne în zona Buzăului – dar nu în Buzăul bătătorit şi cunoscut de tot călătorul. Telespectatorii TVR 1 şi TVR HD, precum şi cei care urmăresc emisiunea prezentată de Cristian Tabără online, pe TVR+, vor avea şansa de a cunoaşte Buzăul mistic, plin de locuri uimitoare prin magie şi frumuseţe.
Mergând de la Buzǎu 35 de km spre vest, ajungi în zona viticolă Dealul Mare, la Năeni. În urmă cu milioane de ani, pe aceste meleaguri se întindea Marea Sarmatică. În locul ei a rămas un peisaj dominat de calcar. Aici, la Năeni, este biserica dintr-o piatră, unică în lume pentru că este construită integral din calcar cochilifer: pereţii, dar şi altarul, şi catapeteasma, şi crucile. Aici este un loc unde poţi să pui mâna, la propriu, pe o adevărată comoară. Localnicii spun că un cioplitor a găsit o perlă neagră de 5-6 mm diametru, veche de 10 milioane de ani. Tot în aceste locuri, doi copii au găsit în 1898 o statuetă din bronz care o întruchipa pe zeita Anaitis, acum reprezentativă pentru Năeni.
Un popas turistic obligatoriu în zona Buzăului este localitatea Colţi. Aici se găseşte singura colecţie de chihlimbar din ţară şi una dintre puţinele din lume. Datorită frumuseţii şi a culorilor sale deosebite, rumanitul sau chihlimbarul de Carpaţi este considerat a fi cel mai valoros.
La 6 kilometri de Colţi este complexul rupestru de la Aluniş. Se spune că biserica săpată în piatră de aici a apărut în urma unui vis. Doi păstori, Vlad şi Simion, îşi păşteau turmele pe imaşul din apropiere. Unul dintre ei a visat că în coasta stâncii ar exista o icoană întruchipând-o pe Fecioara Maria. Visul îi poruncea să înceapă degrabă ridicarea unei biserici şi să nu înceteze lucrul pâna când nu va găsi minunea. Păstorii au săpat în stâncă şi au găsit icoana din vis, altarul fiind ridicat pe locul descoperirii. Icoana dezgropată de cei 2 ciobani nu se mai găseşte astăzi aici, iar dispariţia ei rămâne învăluită în mister. A rămas biserica rupestră, care e azi biserica satului, cea mai veche biserică săpată în piatră în care se slujeşte.
Tot în judeţul Buzău trebuie văzută şi Ţara Luanei, un tărâm de poveste, străjuit de şapte şiruri uriaşe de gresie, aşezate pe verticală, lucru nemaiîntâlnit la gresiile naturale. Echipa Exclusiv în România nu a ratat nici platoul Meledic, o rezervaţie geologică, speologică, botanică şi zoologică amplasată pe un munte de sare de aproape 70 de hectare. Istoricii spun că este una dintre cele mai vechi şi enigmatice aşezări din România, dovadă fiind zăcămintele de sare de suprafaţă, unice în Europa. Nu se explică nici acum, după îndelungate cercetări, apariţia acestor forme de minereu.
Telespectatorii TVR vor afla sâmbătă, alături de Cristian Tabără şi de „complicii” săi, un alt mister al muntilor Buzăului, sfinxul de la Buştea, o stâncă de aproximativ şase metri înălţime care veghează de sus văile din zona Lopătari. La 10 km de Sfinx, după un drum anevoios, se află focul viu de la Lopătari. O emanaţie naturală de gaz întreţine din anii ‘30 până astăzi un foc care se stinge în iernile grele şi se reaprinde singur vara, de la soare. Dealul focului viu mai este numit Smoleanu şi localnicii sunt convinşi că aici este una dintre gurile iadului…
Despre toate misterele Buzăului, dar şi „ponturi” pentru turiştii interesaţi să cunoască această zonă a ţării vor fi dezvăluite sâmbătă, 15 iunie, de la ora 17.55, în emisiunea Exclusiv în România de la TVR 1, TVR HD şi tvrplus.ro.
Comentarii recente