Unda de soc produsa de caderea meteoritului prabusit astazi (ora locala 9.20) in Muntii Urali din Rusia a ranit 514 persoane, determinand zguduirea cladirilor si spargerea geamurilor acestora. Potrivit bbc.co.uk, un raport intocmit de autoritatile locale arata ca majoritatea ranitilor au suferit taieturi minore si vanatai, insa unii dintre raniti au fost dusi la spital cu rani grave la cap.
O minge de foc a brazdat cerul senin al diminetii in orasul Ekaterinburg, dupa care s-a auzit un zgomot puternic. Dupa primele ipoteze, meteoritul s-a prabusit intr-un lac din orasul Chebarkul, aflat in apropierea regiunii Chelyabinsk. Impactul cel mai puternic s-a resimtit in orasul Chelyabinsk, aflat la cca. 200 km distanta de Ekaterinburg. Acolo, dupa cum povestesc unii localnici, citati de bbc.co.uk, zgomotul a fost atat de puternic incat s-au spart geamurile la cele mai multe cladiri din oras.
Potrivit oficialilor, un meteorit de mari dimensiuni a aras partial in atmosfera inferioara, rezultand fragmente care au ajuns pe Pamant.
Chelyabinsk se afla la cca. 1 500 km est de Moscova, fiind o regiune industriala unde se afla multe fabrici, un centru de tratament, o centrala nucleara si depozitul pentru deseuri nucleare Mayak.
Resturi ale meteoritului au fost semnalate si in regiunea Tyumen din vestul Siberiei.
Potrivit guvernatorului regiunii Celiabinsk, Mihail Yurevich, citat de bbc.co.uk, meteoritul s-a prabusit intr-un lac aflat la 1 km departare de orasul Chebarkul, care are o populatie de 46 000 de locuitori.
Meteoritii ajung pe Pamant destul de rar, un asemenea eveniment mai fiind semnalat in anul 1908 cand, se crede, ca un meteorit prabusit in Siberia a devastat o suprafata de peste 2 000 de km patrati.
Potrivit profesorului Alan Fitzsimmons de la Astrophysics Research Centre ( Queen’s University Belfast) citat de bbc.co.uk caderea meteoritului din Muntii Urali nu are “aproape sigur” nicio legatura cu apropierea record a asteroidului 2012 DA14 de Terra din aceasta seara. “Unul dintre motive este faptul ca 2012 DA14 se apropie de Terra din sud, iar acest obiect a cazut in emisfera nordica”. “Aceasta este literalmente o coincidenta cosmica, desi una spectaculoasa” a concluzionat profesorul Alan Fitzsimmons pentru bbc.co.uk.
Sursa video: YouTube
Comentarii recente