Pe 1 ianuarie sarbatorim, printre altele, si ziua de nastere a Internetului (International Network). Anul acesta, revolutionarul sistem de comunicatii, utilizat zilnic de miliarde de oameni, schimba prefixul, implinind frumoasa varsta de 30 de ani.
Reteaua de calculatoare si-a inceput revolutia tehnologica in momentul in care a fost substituita complet anterioara retea, pe 1 ianuarie 1983. Atunci, Departamentul SUA al Apararii a cerut trecerea retelei deja existente Arpanet la utilizarea Internet protocol suite (IPS). Folosind comutarea de pachete, noua metoda de a conecta calculatoarele intre ele a pavat drumul pentru aparitia World Wide Web.
Chris Edwards, un corespondent al revistei Engineering and Technology (Inginerie si tehnologie), citat de The Telegraph a spus: “Nu cred ca cineva dintre cei care au contribuit la aceasta schimbare a realizat importanta pasului pe care l-au facut. Dar fara aceasta schimbare, internetul si World Wide Web-ul asa cum le cunoastem astazi, nu ar fi existat.”
Comentand impactul pe care l-a avut evenimentul asupra lumii, Chris Edwards a spus via The Telegraph: “Internetul inseamna ca nu este nimeni si nimic in lume la care nu poti sa ajungi usor si ieftin”.
Bazat pe designul omului de stiinta galez Donald Davies, reteaua Arpanet a inceput ca un proiect militar la sfarsitul anilor 1960. Proiectul a fost dezvoltat la prestigioase universitati americane si laboratoare de cercetare precum: University of California, Los Angeles (UCLA) si Stanford Research Institute.
Inca din 1973 se lucra la puternicele si flexibilele sisteme IPS si Transmission Control Protocol (TCP) care urmau sa schimbe istoria mijloacelor de comunicare. Noile sisteme trebuiau sa inlocuiasca mai vulnerabilul Network Control Program (NCP), dezvoltatorii asigurandu-se astfel ca reteaua nu este expusa in niciun fel esecului. Asta insemna ca un simplu atac nu ar fi distrus-o, asa cum se intampla in trecut, facand-o mai sigura si mai fiabila.
La 1 ianuarie 1983, inlocuirea vechiului sistem cu noul protocol de Internet a fost finalizata si astfel, Internetul s-a nascut.
In acel moment, omul de stiinta englez, specialist in computere, Tim Berners-Lee a reusit sa foloseasca Internetul ca gazda pentru sistemul de documente hipertext interconectate, pe care el l-a inventat in 1989, dand nastere World Wide Web -ului.
Comentarii recente