In timp ce ideea castigarii unei medalii olimpice ii anima pe multi dintre cei care viseaza la o cariera sportiva, ati fi uimiti sa aflati ca o astfel de medalie poate valora in anumite cazuri nu mai mult de 3, 50 dolari. Dar bineinteles ca beneficiile sportivilor care urca pe podium la o competitie olimpica sunt cu mult mai mari.
Potrivit revistei Time, la Jocurile Olimpice de iarna de la PyeongChang vor avea loc peste 100 de ceremonii de medaliere in cadrul celor 15 sporturi aflate in competitie. Deoarece multe dintre sporturile de la Jocurile Olimpice de iarna presupun echipe de sportivi si nu competitori individuali, Comitetul de Organizare de la PyeongChang a pregatit pentru anul acesta 260 de seturi de medalii de aur, argint si bronz.
Merita sa te lupti pentru o medalie olimpica?
Chiar daca valoarea propriu zisa a unei medalii nu este foarte mare, aceasta reprezinta un castig considerabil pentru sportivi datorita cecurilor oferite odata cu medalia de Comitetul Olimpic International. De exemplu, Comitetul International Olimpic al SUA ofera castigatorilor de medalii de la olimpiade 37.500 de dolari pentru aur, 22.5oo dolari pentru argint si 15.000 de dolari pentru o medalie din bronz. Ca o curiozitate, Azerbaijan a oferit fiecarui medaliat cu aur la Olimpiada din 2012 de la Londra cate 510.000 de dolari…
O medalie de aur olimpica valoreaza mai nimic, sau… 577 de dolari…
Designul medaliilor difera la fiecare editie a Jocurilor Olimpice pentru a reflecta cultura si simbolurile tarii organizatoare. Pentru Jocurile Olimpice de iarna de la PyeongChang de pilda, designerul Lee Suk-woo a incorporat in medalie alfabetul coreean. Asa se face ca atat medaliile de aur cat si cele de argint sau de bronz de la PyeongChang cantaresc in jur de 586 de grame si au o grosime de cca. 0,8 cm. Dar cum din 1912, de la editia Jocurilor Olimpice de la Stockholm, medaliile sunt doar suflate cu aur, rezulta ca o medalie de aur de cca. 586 de grame, contine doar 1% aur, deci in jur de 6 grame, scrie Time. Tradusa in bani, valoarea medaliei de aur de la PyeongChang este de in jur de 577 de dolari. O medalie de argint valoreaza potrivit Time.com in jur de 320 de dolari iar una de bronz, o nimica toata, adica 3,50 dolari…
Colectionarii scot bani grei din buzunar pentru o medalie olimpica…
Asadar, in timp ce valoarea propriu zisa a medaliei olimpice este nedemna de luat in seama, valoarea ei creste semnificativ atunci cand este vanduta la licitatii, putand ajunge la 20.000 chiar 50.000 de dolari, spune Jonathan Scheier, directorul casei de licitatie Heritage Auctions, cel mai mare licitator de colectii sportive din lume. O medalie de argint olimpica se poate vinde cu 10.000 – 30.000 de dolari, iar una de bronz cu in jur de 10.000 de dolari.
Dar bineinteles ca valoarea medaliei se schimba in functie de cat de cunoscut este castigatorul ei. Astfel ca o medalie, fie ea si de bronz, daca a fost castigata de un sportiv foarte cunoscut poate valora mult mai mult decat cea de aur castigata de un sportiv mai putin cunoscut… La fel de adevarat mai este si faptul ca, precizeaza Scheier, o medalie castigata la Jocurile Olimpice de vara se vinde mult mai bine la licitatie decat una castigata la J.O de iarna. Insa si aici se aplica regula celebritatii castigatorului ei. De exemplu, o medalie castigata de Mark Wells in timpul celebrei competitii “Miracle on Ice,” din 1980 din Lake Placid, New York s-a vandut cu 310.700 de dolari.
Valoarea unei medalii nu se calculeaza in bani…
Dar dincolo de bani, valoarea unei medalii olimpice se masoara mai degraba in faima, respect, oportunitati si venituri cu mult, mult mai mari, venite din publicitate, caci, nu-i asa? orice mare brand vrea sa isi asocieze imaginea cu cea a unui campion…
Dupa cum spunea medaliata olimpica de origine canadiana Deidra Dionne, fosta concurenta olimpica la schi: “Cand ma gandesc la ce mi-a oferit medalia olimpica, imi vin in minte o multime de usi deschise pe viata si oportunitati”. Deidra Dionne este in momentul de fata director de marketing al firmei Cimoroni & Company. Asadar… se pare ca merita din plin sa te bati pentru o prapadita de medalie olimpica ce valoreaza uneori nu mai mult de 3,5 dolari….
Comentarii recente