Incercarile de racire a reactoarelor centralei nucleare de la Fukushima par a fi sortite esecului. In acelasi timp, operatorul centralei, Tokyo Electric Power a detectat un nivel ridicat de radioactivitate in apa de mare, aceasta continand niveluri de iod radioactiv de 126,7 ori mai mare decat limita admisa, si de cesiu, cu 24, 8 mai mare. Astfel, pe lista alimentelor contaminate din zona s-ar putea adauga si pestele.
Desi, autoritatile sustin ca actualul nivel al radiatiilor nu reprezinta o amenintare imediata pentru sanatate, oamenii de stiinta sunt tot mai preocupati pe aceasta tema, cu atat mai mult cu cat, nu avem la dispozitie foarte multa informatie referitoare la consecintele nivelului crescut al radiatiilor asupra corpului uman.
Desi s-au efectuat mai multe teste pe animale, avem foarte putine informatii referitoare la consecintele consumului de alimente contaminate asupra corpului uman pe termen lung si scurt. Principalul motiv este lipsa temelor de cercetare pe acest subiect. Singurele puncte de referinta sunt cateva studii efectuate pe cele doua orase japoneze victime ale atacului nuclear din 1945, Nagasaki si Hiroshima si studiile referitoare la dezastrul de la Cernobil din 1986.
In aceste conditii, nivelul de contaminare detectat in laptele, spanacul si apa de la robinet din apropiere de Fukushima este perceput de Dr. James Cox, profesor de oncologie la MD Anderson Cancer Center din Houston, citat de CNN drept inofensiv pentru oameni pe termen scurt si prezentand riscuri “foarte mici” pe termen lung. Insa tot el conchide ca efectele “dozelor de radiatii ingerate prin intermediul alimentelor sunt foarte putin intelese”.
Desi mai multe studii au fost realizate in Japonia pe aceasta tema dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, oamenii de stiinta se tem sa dea concluzii definitive asupra posibilelor efecte ale alimentelor contaminate asupra sanatatii oamenilor. Asta si pentru ca putine studii s-au axat pe glanda tiroida si prezenta izotopilor radioactivi specifici in hrana.
Cernobilul a fost insa un laborator real pentru astfel de studii nu doar pentru ca radiatiile au fost prezente in atmosfera ci si pentru ca pastilele cu iod, prescrise de obicei persoanelor contaminate, nu au fost disponibile pentru locuitorii din apropierea centralei din Ucraina. Acest caz este relevant pentru ca izotopul iod-131 gasit in probele de spanac si lapte contaminat de la Fukushima este acelasi cu cel identificat la Cernobil in urma exploziei din 1986. Acesta este asimilat de tiroida ca orice alta forma de iod, pentru ca glanda tiroida absoarbe usor iodul, fara a face diferenta intre diferitele sale forme, sustine Dr. James Cox un expert in efectele radiatiilor asupra supravietuitorilor de la Nagasaki si Hiroshima. Tiroida produce o parte din cei mai importanti hormoni ai corpului uman care joaca roluri importante atat in metabolismul alimentelor cat si in reglarea temperaturii corpului. Pentru a lupta cu izotopul iod 131 doctorii prescriu pastile cu iod pentru a “umple” tiroida si a nu mai permite asimilarea iodului 131, fortand totodata eliminarea acestei substante, in cazul in care exista deja in organism. Profesorul Cox a mai spus ca multi adulti si copii au baut lapte contaminat cu iod-131 in urma dezastrului de la Cernobil, punand cazurile de cancer aparute mai tarziu pe seama acestui fapt. Acum accesul la aceste pastile cu iod nu mai este o problema, prof. Cox sfatuindu-i pe locuitorii din apropiere de Fukushima sa le ia preventiv in ciuda efectelor secundare neplacute ca reactiile alergice cutanate sau leziunile renale.
Expertii stiu ca expunerea la radiatii in mod direct (fara a fi introduse in organism deci prin alimente sau apa) poate fi mortala. Expunerea la concentratiile mari de radiatii din aer poate provoca moartea in mai putin de cateva zile. Expunerea la doze mici de radiatii insa, poate duce la aparitia cancerului mai tarziu. Asadar, riscul pe care il prezinta expunerea la radiatii difera de la simple inrosiri ale pielii, pana la cancer si moarte, in functie de tipul radiatiilor, cantitatea de radiatii absorbita de organism, modul in care a fost expusa persoana la acestea si durata expunerii.
Asadar, se pare ca cei care au consumat alimente contaminate sunt mai expusi riscului de a dezvolta diverse tipuri de cancer mai tarziu, dar este prematur sa tragem o concluzie generala, a mai spus profesorul Cox, orientandu-ne numai dupa copiii de la Cernobil care au baut lapte contaminat, pentru ca nu se stie daca acestia nu au fost expusi in paralel si la alte form de contaminare.
Exista foarte putine dovezi si in privinta suspiciunii ca expunerea la radiatii provoaca modificari genetice in organism care vor fi transmise mai tarziu generatiilor viitoare. Profesorul Cox a mai declarat pentru CNN ca exista presupuneri legate de riscul genetic prezentat de expunerea la radiatii insa acestea nu au fost niciodata dovedite la oameni.
Comentarii recente