Dr. Travis Bradberry este un expert in inteligenta emotionala, co-autor al best-seller-ului Inteligenta emotionala 2.0 si presedinte al TalentSmart, cel mai important furnizor mondial de inteligenta emotionala. TalentSmart este o firma de consultanta care deserveste 75% din firmele din topul Fortune 500 cu traininguri si teste de inteligenta. Best-seller-ul lui a fost tradus in 25 de limbi ale lumii si este disponibil in mai mult de 150 de tari.
Intr-un articol scris recent pentru publicatia britanica Huffington Post, Dr. Travis Bradberry gaseste 8 caracteristici ale oamenilor deosebit de interesanti, unele dintre acestea dezvoltandu-se natural, iar altele, fiind rezultatul unor eforturi individuale depuse constant. Aceste trasaturi le asigura acel magnetism special, atat in cariera cat si in viata privata, care ii ajuta sa isi formeze un cerc de relatii extins, care, in final, echivaleaza cu succesul.
Iata mai jos despre ce trasaturi vorbeste Bradberry:
Sunt pasionati
Ce inseamna sa fii pasionat? Dr. Travis Bradberry defineste pasiunea prin exemplul lui Jane Goodall, care, a parasit Anglia la 26 de ani si s-a mutat in Tanzania pentru a putea studia cimpanzeii. Studiul cimpanzeilor a devenit viata ei, iar modelul ei i-a inspirat si pe altii sa isi urmeze pasiunea. Oamenii interesanti nu au doar interese, ei au pasiuni si se dedica aproape in totalitate acestora…
Incearca lucruri noi
Oamenii interesanti fac ceea ce ii intereseaza. Stiu foarte bine ce vor si fac in asa fel incat sa isi atinga obiectivele. Si asta implica sa faca lucruri noi, care la inceput (poate) ii sperie. Simplul act de a cauta lucruri noi pe care sa le incerce este extraordinar pentru starea lor de spirit, iar oamenii fericiti sunt magnetici si mult mai interesanti pentru semeni decat cei mereu nemultumiti, mai spune Bradberry.
Nu isi ascund ciudateniile
Oamenii interesanti au preferinte neobisnuite care nu corespund normei, sustine Bradberry. Ei sunt deschisi si nestingheriti in legatura cu ce, si cine sunt ei, si nu se preocupa prea mult de ceea ce cred ceilalti. De exemplu, miliardarul Warren Buffett nu s-a dat niciodata in vant dupa stilul de viata al miliardarilor. El traieste inca in casa pe care si-a cumparat-o in 1958 contra sumei de 31.500 de dolari. In ciuda faptului ca se situeaza in fiecare an printre cei mai bogati 10 oameni ai planetei, omul de afaceri nu isi sacrifica preferintele pentru ceea ce asteapta oamenii de la el.

Casa lui Warren Buffett, Sursa foto: Forbes.com
Evita curentele la moda
Oamenii interesanti isi gasesc mereu propriile cai si asta nu pentru ca ar fi ceva in neregula in legatura cu modul in care procedeaza ceilalti, ci pentru ca oamenii interesanti sunt inovatori, se rup cu usurinta de tot ce este conform si vin cu idei noi interesante.
Isi asculta instinctul
Bradberry da in acest sens exemplul lui Oprah Winfrey, care spunea in discursul de absolvire de la Universitatea Stanford din 2008 ca fiecare decizie buna pe care a luat-o, a luat-o pentru ca si-a ascultat instinctul, si fiecare decizie rea pe care a luat-o, a luat-o pentru ca nu si-a ascultat cea mai grozava voce a ei insasi. Asadar, oamenii interesanti considera ca e important sa tina cont de valorile, scopurile si ambitiile lor, mai degraba decat de ceea ce ii va face sa dea bine in ochii celorlalti.
Invata mereu
Pentru oamenii interesanti, lumea are o infinitate de posibilitati. Curiozitatea arzatoare in legatura cu necunoscutul duce la o permanenta descoperire a lumii inconjuratoare. Albert Einstein, in ciuda realizarilor lui remarcabile, a fost condus toata viata de o permanenta curiozitate in legatura cu tot ce il inconjura. Aceasta curiozitate l-a ajutat sa descopere noi si noi lucruri.
Isi impartasesc descoperirile cu altii
Unul dintre lucrurile pe care oamenii interesanti le iubesc cel mai mult pe langa permanenta descoperire de noi lucruri, este sa isi impartaseasca noile descoperiri cu altii. Oamenii interesanti au o capacitate speciala de a-si da seama ce ii intereseaza pe partenerii lor de discutie si nu le vorbesc acestora pentru a arata cat de multe cunosc ei, ci pentru a-i face pe interlocutorii lor sa se bucure de informatia oferita.
Nu ii intereseaza parerile celorlalti
Nimic nu este mai neinteresant decat un individ care isi ascunde adevarata fata doar pentru a se face placut de altii, spune Bradberry. Persoanele interesante isi asuma propria persoana cu tot cu defecte si nu le este frica sa si le recunoasca. Charles Dickens a fost un exemplu in acest sens. Indiferent de locul in care scria, in casa unui prieten sau la un hotel, Charles Dickens aducea cu el numeroase stilouri si diferite obiecte pe care le aranja intr-un anumit mod. Oricat de ciudat parea acest lucru in ochii celorlalti, Dickens nu ezita sa isi faca micul ritual, caci altfel se pare ca nu se putea apuca de scris.
Foto: time.com
Comentarii recente