6.241
Descifrarea etichetelor de pe produsele din supermarketuri e o chestiune destul de complicata, mai ales ca cifrele inscrise pe acestea au o semnificatie precisa pe care trebuie sa o cunosti daca iti pasa cu adevarat ce mananci.
Micutele etichete au aparut in anul 1990 pentru a marca produsele vrac si pentru a-i ajuta pe cumparatori sa faca distinctia la raft intre produsele crescute prin metode conventionale, produsele modificate genetic (GMO) si produsele organice. Aceasta distinctie se face cu ajutorul codurilor inscrise pe etichete, denumite coduri PLU.
In momentul de fata exista peste 1 400 de coduri PLU asociate cu produsele din supermarketuri. Alimentele produse prin metode conventionale sunt marcate prin coduri cuprinse intre 3000 si 4000. Asadar, data viitoare cand mergi la cumparaturi, fii atent la ce inseamna aceste coduri inainte de a plati.
Numarul cifrelor din cod semnifica modul in care au fost crescute produsele
4 cifre (prima cifra este 3 sau 4) = fructe si legume crescute in mod conventional (ex: 3283, 4129)
5 cifre (prima cifra este 9) = fructe si legume organice (ex: 94011)
5 cifre (prima cifra este 8) = fructe si legume modificate genetic (ex: 84396)
Asadar, micutele etichete autocolante de pe fructe si legume le indica casierilor pretul produsului, iar cumparatorilor modul in care acestea au fost crescute: prin metode conventionale sau organic.
Metodele conventionale implica utilizarea ingrasamintelor si pesticidelor pentru cresterea plantelor.
Fructele si legumele organice sunt crescute fara adjuvanti genetici, fara pesticide sintetice si fara ingrasaminte artificiale. Acestea sunt marcate prin etichete autocolante ce contin un cod de cinci cifre care incepe cu cifra 9.
Fructele si legumele modificate genetic sunt obtinute prin incrucisari genetice (se extrage ADN-ul de la o specie si se injecteaza intr-o alta) pentru a se obtine specii rezistente la pesticide si insecte, si pentru a putea fi crescute in conditii in care plantele nu ar putea rezista in mod normal.
Ultimele doua cifre de pe fructele si legumele mai mari in dimensiuni, vor fi diferite de ultimele doua cifre de pe etichetele produselor mai mici. Asta pentru ca produsele mai mari costa mai mult.
Etichetele autocolante sunt comestibile
In cazul in care vei uita vreodata sa indepartezi etichetele micute de pe fructe si legume inainte de a le consuma, afla ca acestea nu iti vor pune in pericol starea de bine in niciun fel. Asta pentru ca sunt realizate din hartie comestibila.
Sursa video: Business Insider
Comentarii recente