Nasa a anuntat aseara ca s-au descoperit sapte noi exoplanete care ar putea avea apa pe suprafata lor si deci, ar putea sustine viata. Cele sapte exoplanete se afla in sistemul solar denumit TRAPPIST-1, la o distanta de 40 de ani lumina (sau 235 trilioane de mile) de Terra, in constelatia Varsator. Chiar si Google a fost impresionat de recenta descoperire, celebrand-o astazi printr-un Google Doodle special.
E posibil ca una dintre aceste planete sa sustina viata?
Cele sapte planete care au entuziasmat visatorii din toata lumea sunt destul de apropiate de soarele lor, durata orbitei acestora variind intre o zi si jumatate si 20 de zile. In ciuda acestui fapt, sase dintre exoplanete se afla intr-o zona cu clima temperata, temperatura pe suprafata lor variind intre 0 si 100 de grade Celsius. Dintre aceste sase planete, cel putin trei se crede ca ar putea avea oceane si, foarte probabil, viata.
Niciun alt sistem solar cunoscut nu contine un numar atat de mare de planete de dimensiuni apropiate Pamantului si probabil, cu suprafata stancoasa.
Toate nou descoperitele exoplanete sunt de dimensiuni apropiate Pamantului sau planetei Venus, sau putin mai mici. Pentru ca steaua acestui sistem solar este foarte slaba, planetele sunt incalzite bland, in ciuda faptului ca au orbite mult mai mici decat cele ale planetei Mercur (cea mai apropiata planeta de soare).
In momentul de fata oamenii de stiinta se vor concentra pe studierea atmosferei acestor planete, pentru a stabili daca posibilitatea ca ele sa sustina viata este reala.
Fiind foarte apropiate intre ele, ele ar aparea, vazute de pe suprafata uneia dintre ele, un pic mai mari decat Luna vazuta de pe Pamant. Asta inseamna ca un privitor la stele de pe una dintre exoplanetele in discutie ar putea vedea pe planetele vecine detalii precum oceanele si norii. In ceea ce priveste steaua din centrul sistemului solar, aceasta ar straluci de 200 de ori mai slab decat Soarele nostru, iar pe suprafata planetelor ar fi un perpetuu amurg. Lumina emisa de aceasta stea ar putea fi rosie sau culoarea somonului, cred cercetatorii.
Este justificat tot acest entuziasm?
Trei dintre aceste exoplanete se situeaza in zona locuibila, asa numita “Goldilocks zone”, unde conditiile existente sunt potrivite pentru ca aici sa existe oceane, si deci, viata. Tot acest entuziasm starnit de anuntul NASA se datoreaza probabil nevoii noastre cotidiene tot mai mari de a visa. Din punctul de vedere al oamenilor de stiinta insa, simplul fapt ca aceste exoplanete se afla in aceasta zona favorabila vietii, nu inseamna ca ele au, sau ca au avut vreodata viata. Este esentiala studierea atmosferei lor pentru a se determina cu exactitate in ce masura pot ele sustine viata…
Cum a fost descoperit TRAPPIST-1?
Marea descoperire, ale carei detalii au fost publicate in revista Nature, a fost facuta cu ajutorul Telescopului Spatial Spitzer, telescop cu infrarosu, supranumit si vanatorul de exoplanete. Acesta este dotat cu instrumente extrem de sensibile si precise datorita carora poate razbate pana in regiuni ale spatiului care sunt inaccesibile telescoapelor optice din cauza norilor de praf si gaz care blocheaza vizibilitatea. Lumina infrarosie a telescopului Spitzer ne permite insa sa observam regiunile de formare a stelelor , centrele galaxiilor si noile sisteme planetare in curs de formare dar si stelele mai mici sau planetele extrasolare si norii moleculari.
Surse:
The Telegraph, Exoplanet discovery: What does Nasa’s announcement mean – and should we be excited about TRAPPIST-1?
Destepti.ro, Totul despre Telescopul Spatial Spitzer
Comentarii recente