In perioada verii capusele se gasesc mai peste tot in natura: in parcuri, paduri, in curtile caselor, etc. Capusele transmit o serie de boli dintre care cea mai periculoasa este boala Lyme. Aceasta boala poate ramane latenta luni de zile si chiar ani, si, netratata cauzeaza leziuni asupra articulatiilor, inimii si sitemului nervos. Ce poti face pentru a-ti proteja copilul de muscaturile de capuse? Iata cateva sfaturi in randurile de mai jos:
Evita iesirile in natura dupa furtunile de vara
Capusele iubesc mediile umede, in special zonele umede din paduri si ariile impadurite. Asadar, evita iesirile in natura dupa furtunile de vara, si incurajeaza-ti copilul sa se joace in zone mai deschise.
Acopera pielea copilului
Daca intentionati sa faceti o drumetie in padure sau sa va jucati in natura, unde ar putea exista capuse, este indicat sa iti protejezi copilul, acoperindu-i pielea. O camasa cu maneca lunga, pantaloni cu maneca lunga, sosete in picioare, ar trebui sa fie garderoba pentru astfel de iesiri. Pentru si mai multa siguranta, ai putea sa stropesti hainele copilului cu o ora inainte de iesire cu o solutie ce contine permetrin. Permetrin este cea mai puternica solutie impotriva capuselor, insectele care intra in contact cu substanta cazand de pe haine. Aveti grija sa pulverizati solutiile pe baza de permetrin pe haine afara, nu in interior. Nu pulverizati pe pielea copilului!
Spray-uri impotriva insectelor pentru copii
Apeleaza cu incredere la aceste spray-uri, pentru a-ti proteja copilul de muscaturile de capuse dar si de alte insecte. Citeste cu atentie indicatiile de aplicare de pe ambalaj si respecta aceste instructiuni, pentru ca spray-ul sa nu devina nociv pentru copil. Multe astfel de spray-uri sunt pe baza de substante naturale, asadar, poti apela la un astfel de produs pentru mai multa siguranta.
Mergeti pe mijlocul cararii
In cazul in care planuiti sa faceti un traseu montan impreuna cu copiii, aveti grija sa mergeti pe mijlocul cararii. Acea zona este mai uscata si de aceea e mai putin probabi sa fie populata de micutele creaturi.
Dusul obligatoriu
Dupa o escapada in natura, un dus este cat se poate de recomandat. In timpul dusului, poti “scana” cu atentie pielea copilului si observa eventuale semne suspecte. De asemenea, dusul va ajuta la scoaterea mai usoara a capuselor, in cazul in care acestea s-au prins de piele.
Verificati corpul copilului
Dupa dus, acorda 10 minute unei “scanari” atente a corpului copilului. Insistati cu privirea mai mult asupra urmatoarelor zone in care este cel mai probabil ca o capusa sa se prinda:
- sub brate
- in si in jurul urechilor
- in buric
- in spatele genunchilor
- in par
- intre picioare
- in jurul taliei
Daca ai gasit o capusa:
In primul rand nu te panica. Capusele sunt destul de usor de scos iar muscaturile sunt usor de tratat daca sunt gasite suficient de repede. Cu ajutorul unei pensete apucati capusa de cap, chiar de langa pielea copilului si trageti constant si ferm pana se desprinde. Aveti grija sa nu rasuciti. Tamponati zona muscata cu alcool. Dupa ce ati aruncat capusa, spalati-va pe maini si chemati un medic. Acesta va analiza zona din jurul muscaturii si va spune in functie de aspectul acesteia daca este nevoie in continuare de ingrijiri medicale.
Comentarii recente