Milioane de oameni din lume au fost afectati astazi de un atac cibernetic fara precedent in istoria Internetului, care a facut ca viteza de navigare sa incetineasca considerabil.
Specialistii sustin ca atacul ar fi fost provocat de un conflict iscat intre o companie anti-spam si o companie de web hosting. Atacurile cibernetice dintre cele doua ar fi afectat infrastructura principala a Internetului, serviciile bancare si de email fiind acum expuse riscului de a fi si ele blocate.
Neplacerile au aparut in momentul in care Spamhaus, o companie anti-spam cu sediul in Geneva, a adaugat temporar compania olandeza de hosting CyberBunker intr-un blacklist care este utilizat de furnizorii de email pentru a elimina spamul, scrie The Telegraph. Atacurile de tip “denial of service” incearca sa faca o retea indisponibila utilizatorilor sai prin supraincarcarea serverului cu cereri coordonate pentru a o accesa, a explicat compania de securitate Kaspersky Lab, citata de The Telegraph.
Numind perturbarile de azi “unul dintre cele mai mari atacuri de pe Internet” ziarul New York Times a raportat azi faptul ca milioane de utilizatori de Internet s-au confruntat cu o viteza incetinita a Internetului sau cu incapacitatea de a accesa anumite pagini pentru scurt timp.
“Atacul a afectat retele foarte vaste si puncte de schimb de internet cum ar fi London Internet Exchange”, a spus John Reid, un purtator de cuvant pentru Spamhaus, pentru Bloomberg News. “Ar putea fi mii, ar putea fi milioane. Data fiind infrastructura noastra globala, atacatorii tintesc peste tot in lume” a mai declarat acesta.
CyberBunker, fondat in 1998, are sediul intr-un buncar militar langa orasul olandez Goes si ofera servicii de hosting pentru toate site-urile exceptand pornografie infantila si orice este legat de terorism. Un purtator de cuvant pentru Cyberbunker a spus ca “nu am trimis niciodata vreun spam”.
Vitaly Kamluk, seful laboratorului global de cercetare si analiza Kaspersky Lab a spus ca aceste atacuri cresc atat in cantitate cat si in scala, principalele motive fiind banii (prin infractiunile informatice) si activismul social si politic. “Aceasta este intr-adevar cea mai mare operatiune DDoS”, a mai spus acesta.
Oficiali din cinci state investigheaza acum atacul cibernetic.
Comentarii recente