Acest fel de mancare te duce putin cu gandul la papusile rusesti sau… daca esti mai filozof din fire, la Iona lui Marin Sorescu. Nu este un fel de mancare ca oricare altul, dat fiind faptul ca la el au acces numai seicii si apropiatii lor, este foarte putin cunoscut in afara lumii arabe si totusi figureaza in Guinness Book of World Records drept cel mai mare fel de mancare dintr-un meniu.
Preparatul se numeste (aproximativ, in functie de reteta) camila umpluta cu oaie sau miel umplt cu pui umpluti cu peste sau oua, dupa caz. Date fiind costul destul de mare al preparatului, dificultatea pregatirii si faptul ca se serveste atat de rar (la nunti si dineuri de seici) existenta acestui preparat a fost de multe ori pusa la indoiala de bloggerii gastronomi din toata lumea, in ciuda faptului ca figureaza in Guinness Book of World Records.
Totusi, referinte la acest fel de mancare exista. In cartea intitulata The Fearless Diner de Richard Sterling, autorul povesteste despre intalnirea lui cu Sven Krause, un chef de la un restaurant de inalta clasa din Bangkok, care a gatit o camila Turducken* (n.r: denumire folosita adesea pentru acest preparat) pentru nunta unui seic din Arabia Saudita. Acolo se descrie in detaliu acest fel de mancare beduin cu tot cu ingredientele folosite si pasii prepararii lui.
Una dintre cele mai populare retete ale acestui fel de mancare se gaseste in cartea de bucate intitulata International Cuisine, publicata in 1983. Primii pasi ai prepararii descrisi in aceasta carte se refera la taierea si pregatirea pentru gatit a unei camile, a unei oi si a catorva pui de marime medie. Al doilea pas recomanda fierberea animalelor mai sus amintite (intrebarea care se pune este IN CE???) pana se inmoaie. Se pregatesc apoi ouale fierte tari care se amesteca cu orezul pufos, care, la randul lui se amesteca cu nuci prajite. Apoi aceasta umplutura se introduce in pui. Puii impreuna cu mai mult orez se introduc in oaie sau miel. Oaia sau mielul impreuna cu si mai mult orez se introduce in camila. Camila se frige deasupra unui foc de carbuni incinsi pana se face maro si se serveste cu mult orez. Timpul de preparare este de 20 – 24 de ore, iar preparatul ar trebui sa fie suficient pentru 80 de persoane.
* Una dintre cele mai populare mancaruri din America de Nord este Turducken, care se prepara dintr-un curcan dezosat, umplut cu o rata dezosata, umpluta cu un pui dezosat. Spatiul liber dintre ele se umple cu paine, stridii si carnati. Preparatul a fost inventat de cheful Paul Prudhommes.
Sursa foto: todayifoundout.com
Comentarii recente