Pe data de 10 decembrie a fiecarui an, intreaga lume sarbatoreste Ziua Internationala a
Drepturilor Omului, ca urmare a adoptarii in urma cu 62 de ani a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului. Articolul 3 al acestui document prevede: “Orice fiinta umana are dreptul la viata, la libertate si la securitatea persoanei sale”.
Prin urmare, viata insasi este unul dintre drepturile fundamentale ale indivizilor. Insa acest drept nu este intotdeauna respectat. Astazi, pedeapsa cu moartea se mai aplica inca in 43 de state. “Campionii” pedepselor cu moartea sunt : China, Iran si Irak, urmate, cu un numar mai mic de executii, de: Egipt, Malaiezia, Sudan, Tailanda, Coreea de Nord, Vietnam, Japonia si Statele Unite. In SUA pedeapsa cu moartea se aplica in 35 de state, din totalul de 50. In Romania, in perioada comunista au fost executate 104 persoane.
Intre anii 1965 – 1989 Tribunalul Militar Bucuresti a condamnat la moarte 47 de persoane. Pe 7 ianuarie 1990 pedeapsa cu moartea a fost abolita in Romania, fiind inlocuita cu pedeapsa detentiunii pe viata. Ultimii romani condamnati si executati au fost sotii Ceausescu, care au fost impuscati pe 25 decembrie 1989. O moarte “usoara” am putea spune judecand dupa metodele de executie care se aplicau in trecut: crucificare, ucidere cu pietre, ardere pe rug, decapitare, executie cu ajutorul unui elefant, ucidere prin taierea cu fierastraul, spanzurare, tragere in teapa etc.
Daca aceste metode vi se par infricosatoare de-a dreptul, ei bine, aflati ca o parte dintre ele mai sunt folosite si astazi. Asadar, iata mai jos o lista a celor mai folosite metode de executie folosite in ultimii doi ani, in 18 tari din intreaga lume unde a fost aplicata pedeapsa cu moartea:
Executii prin administrarea de injectii letale: SUA, China, Tailanda
Executii prin spanzurare: Iran, Irak, Syria, Egipt, Sudan, Botswana, Japonia, Singapore
Executii prin impuscare: China, Vietnam, Yemen, Coreea de Nord, SUA
Executii prin decapitare: Arabia Saudita
Executii prin electrocutare: SUA
Executii prin lapidare (uciderea cu pietre) : Iran
Uciderea cu pietre se mai practica in Somalia si Afganistan, dar in zone care nu sunt supuse controlului guvernamental. Ziua Mondiala a luptei impotriva pedepsei cu moartea, se sarbatoreste in fiecare an pe data de 10 octombrie.
Comentarii recente