Cu o saptamana inainte de prestigioasa ceremonie de decernare a premiilor Nobel are loc de 20 de ani incoace, ceremonia de decernare a Premiilor Ig Nobel (o parodie dupe Premiile Nobel), unde se recompenseaza “stiinta care va face in primul rand sa radeti, si apoi sa reflectati”. Iata cine au fost premiantii editiei din 2010 si ce inventii trasnite au nascocit acestia pentru a pune mana pe mult ravnitele premii: La categoria management, italienii s-au dovedit a fi cei mai inspirati, propunand o solutie “revolutionara” pentru imbunatatirea eficientei activitatii companiilor. Alessandro Pluchino, Andrea Rapisarda si Cesare Garofalo, au fost premiati cu Ig Nobel pentru teoria lansata de acestia, conform careia: o companie ar castiga mai mult in eficienta daca promovarile in cadrul acesteia s-ar face la intamplare. Cercetarile lor s-au bazat pe principiul lui Peter, care spune ca fiecare angajat inainteaza in ierarhie pana la nivelul maxim al incompetentei acestuia…
Premiul Ig Nobel pentru inginerie a mers la: Karina Acevedo-Whitehouse, Agnes Rocha-Gosselin si Diane Gendron pentru ineditul elicopter proiectat de acestea. Pilotat de la distanta, elicopterul poate colecta mucusul si gazele expirate de balene, scutindu-ne astfel pe noi, oamenii de a ne mai uda si murdari pe maini in acest scop.
Inventia celor care au smuls juriului premiul Ig Nobel pentru fizica: Lianne Parkin, Sheila Williams si Patricia Priest a necesitat probabil foarte mult studiu si va schimba de acum tendintele in moda pentru sezonul toamna – iarna. Acestea au demonstrat ca daca am purta sosete peste incaltaminte iarna, am inainta mai usor pe suprafetele inghetate si am fi scutiti de multe dintre fracturile cu care ne alegem de obicei iarna din cauza alunecarii pe gheata.
Pentru obtinerea unui premiu Ig Nobel in biologie a fost nevoie de o adevarata desfasurare de forte. Echipa formata din 7 chinezi si un englez, respectiv: Libiao Zhang, Min Tan, Guangjian Zhu, Jianping Ye, Tiyu Hong, Shanyi Zhou, Shuyi Zhang si Gareth Jones a elaborat un studiu remarcabil despre practica felatiei la lilieci…
Premiul Ig Nobel pentru pace a revenit la trei cercetatori curajosi: Richard Stephens, John Atkins si Andrew Kingston care probabil au suferit foarte mult din cauza ca se trezeau dimineata si, baia fiind ocupata, trebuiau sa bata insistent la usa pana sa aiba acces inauntru. In paralel probabil ca injurau planeta intreaga pentru trista lor soarta. De aici s-a nascut studiul lor exceptional, care n-a mai fost efectuat niciodata pana acum, si care demonstreaza ca: batutul la usa insistent duce la cresterea tolerantei la durere. Asadar premiul Ig Nobel pentru pace s-a acordat unei descoperiri care priveste durerea…
Manuel Barbeito, Charles Mathews si Larry Taylor au primit premiul pentru sanatate publica. Acestia si-au concentrat studiul asupra microbilor care ii ameninta pe oamenii de stiinta cu barba. Acestia au aratat ca niste “bestiute” care salasluiesc in mod normal in laboratoarele de microbiologie se instaleaza pe termen lung in firele de par ale cercetatorilor.
Premiul Ig Nobel pentru economie s-a acordat unui grup de cercetatori provenind de la companiile: Goldman Sachs, AIG, Lehman Brothers, Bear Stearns, Merrill Lynch si Magnetar. Acestia au pus la punct cot la cot noi metode de investire a banilor pentru a maximiza castigurile financiare si pentru a minimaliza riscurile pentru economia mondiala, sau mai bine zis pentru o parte a acesteia. Spre deosebire de restul castigatorilor, niciunul dintre membrii echipei nu s-a prezentat pentru a-si ridica premiul obtinut pe buna dreptate…
In domeniul medicinei s-au remarcat Simon Rietveld si Ilja van Beest care au efectuat un studiu privind influenta montagne – russe-ului asupra astmului. Acestia au demonstrat ca dificultatile de respiratie (dispaneea) variaza in functie de starea emotionala a pacientilor.
La categoria chimie, premiul Ig Nobel le-a revenit cercetatorilor Eric Adams, Scott Socolofsky, Stephen Masutani si companiei petroliere BP. Ei au facut un mare serviciu omenirii combatand prin studiul lor vechea teorie conform careia apa si petrolul nu sunt miscibile…
Comentarii recente