Oamenii de stiinta chinezi au modificat genetic 300 de vaci, astfel incat acestea vor produce lapte cu proprietati “umane”. Scopul lor a fost sa imbunatateasca proprietatile nutritive ale laptelui de vaca. Oamenii de stiinta au introdus cu succes genele umane in 300 de vaci, astfel incat, acum, rumegatoarele produc lapte cu aceleasi proprietati ca si laptele matern.
Laptele uman contine cantitati mari de nutrienti cheie care ajuta la dezvoltarea sistemului imunitar al copiilor si ii protejeaza impotriva infectiilor. Chinezii cred ca laptele produs de cirezile de vaci modificate genetic ar putea fi un bun substitut pentru actualul lapte pentru sugari comercializat in magazine, intens criticat pentru ca este cu mult inferior laptelui matern. Chinezii spera ca in curand laptele produs de vacile modificate genetic sa fie comercializat in supermarketuri, cu atat mai mut cu cat, sunt puternic sustinuti de o companie cu autoritate in domeniul biotehnologiei.
In timp ce chinezii sunt foarte multumiti de rezultatele pe care le-au obtinut in urma acestui experiment, grupurile care se opun alimentelor modificate genetic sunt pe cale sa se “inflameze”. Acestea pun sub semnul intrebarii siguranta laptelui provenind de la vacile modificate genetic precum si efectul pe care l-ar putea avea ingineria asupra sanatatii rumegatoarelor.
Conducatorul experimentului, profesorul Li Ning de la Universitatea Agricola Chineza si directorul State Key Laboratories for AgroBiotechnology a declarat, citat de The Telegraph, ca laptele obtinut prin aceasta tehnologie este la fel de sigur ca laptele provenit de la vacile obisnuite doar ca are un gust mult mai puternic. Cercetatorii au declarat ca pana ca acest lapte sa ajunga in paharele consumatorilor mai este nevoie de o perioada de cel putin zece ani.
Intr-un articol publicat de autorii studiului in revista stiintifica Public Library of Science One acestia precizeaza ca au reusit sa creeze vaci al caror lapte contine o proteina umana numita lizozim. Lizozimul este o proteina antimicrobiana care se gaseste in mod natural in laptele matern si care ii protejeaza pe copii de infectiile bacteriene in primele lor zile de viata. Oamenii de stiinta au dezvaluit de asemenea faptul ca laptele produs de aceste vaci modificate genetic contine si o alta proteina aflata in mod natural in laptele matern, lactoferina, care ajuta la cresterea numarului de celule imune la bebelusi. Cercetatorii chinezi au mai spus ca laptele produs de aceste vacute contine de asemenea o alta proteina specifica laptelui matern, alfa-lactalbumina, este mai gras cu 20%, are o consistenta foarte apropiata de cel uman si aceeasi capacitate de intarire a sistemului imunitar ca si cel matern.
China este momentan liderul mondial in cercetare privind alimentele modificate genetic, lucru datorat in mare parte si faptului ca in China legislatia care reglementeaza acest domeniu este mult mai relaxata decat in Europa.
Comentarii recente