Chirurgii de la spitalul Karolinska University Hospital (Stockholm, Suedia) au realizat primul transplant de trahee artificiala sub conducerea profesorului de origine italiana Paolo Macchiarini, informeaza bbc.co.uk.
Premiera medicala a presupus crearea unei trahee artificiale in laborator care a fost ulterior imbibata cu celule stem recoltate din maduva osoasa a pacientului suferind de cancer.
Avantajele acestei tehnici constau in faptul ca nu este nevoie de un donator si nu exista riscul ca organul sa nu fie acceptat de organismul pacientului. In plus, noul organ se poate obtine (gratie nanotehnologiei) in termen de numai cateva zile (2 – 7 zile).
Beneficiarul primului transplant de trahee artificiala a fost un student in varsta de 36 de ani din Africa, Andemariam Teklesenbet Beyene care suferea de cancer in stadiu avansat. La o luna dupa operatie pacientul este inca slabit dar in stare buna. Fara aceasta operatie tanarul nu ar mai fi avut sanse de supravietuire, intrucat tumoarea ajunsese la dimensiunile unei mingi de golf si il impiedica sa respire.
In timpul operatiei care a durat 12 ore, profesorul Paolo Macchiarini a indepartat toate tumorile si traheea bolnava si a inlocuit-o cu cea creata artificial. Celulele prelevate din maduva osoasa a pacientului si celulele suplimentare prelevate din nasul pacientului, care au fost si ele implantate in timpul operatiei sunt capabile sa se divida si sa creasca, transformand astfel traheea inerta intr-un organ care nu se deosebeste cu nimic de unul normal si sanatos.
Cheia acestei tehnici consta in crearea unei structuri care reprezinta o replica exacta a traheii pacientului. Acest lucru s-a realizat in acest caz cu ajutorul expertilor britanici care au realizat scanari 3D ale traheii pacientului. Folosind aceste imagini, specialistii de la Universitatea din Londra au realizat o replica artificiala perfecta a traheii pacientului si a celor doua bronhii. Acestea au ajuns ulterior in Suedia unde au fost imbibate cu o solutie de celule stem provenind din maduva osoasa a pacientului. Dupa doua zile, milioanele de gauri din traheea poroasa au fost “insamantate” cu tesut de-al pacientului. Astfel, organul este acceptat de corpul pacientului ca si cum i-ar fi apartinut dintotdeauna fara a mai fi nevoie de puternicele medicamente anti-respingere pe care le iau pacientii care sufera altfel de transplanturi.
Comentarii recente