Criza albinelor a fost tratata pana acum ca o preocupare de nisa, insa, faptul ca anul acesta preturile la alimente in intreaga lume au atins cote istorice ii determina pe oamenii de stiinta sa analizeze cu mai multa atentie impactul pe care actuala criza a albinelor l-ar putea avea asupra sigurantei noastre alimentare.
O treime din productia agricola mondiala depinde in acest moment de polenizare, realizata in cea mai mare masura de catre albinele melifere. Aceste alimente ne ofera 35 % din caloriile pe care le consumam zilnic si sunt principala sursa de minerale, vitamine si antioxidanti, constituind baza gastronomiei. In acelasi timp, albinele dispar intr-un ritm tot mai accentuat, cauza mortii lor nestiindu-se nici pana in prezent cu exactitate. Ceea ce a fost numit generic de catre oamenii de stiinta “colony collapse disorder” (CCD), sindromul asociat cu disparitia albinelor este pus pe seama unor paraziti, sau a unui virus misterios, sau poate fi provocat de anumite pesticide utilizate in agricultura care fac ravagii asupra sistemului nervos al albinelor tinere, sau, poate fi pur si simplu o consecinta a unui cumul de factori. Creditorul in industria agricola Rabobank citat de The Telegraph a spus ca numarul coloniilor de albine din Statele Unite care nu supravietuiesc peste iarna a crescut de la 30 % la 35%, atingand astfel o cota istorica. In Europa, Asia si America Latina procentul este in jur de 20%. Albert Einstein cel care obisnuia sa faca afirmatii indraznete care de multe ori nu s-au adeverit spunea la un moment dat: “daca albinele ar disparea de pe glob, omului i-ar mai ramane doar 4 ani de trait”. Rabobank a comentat ca aceasta afirmatie apocaliptica este exagerata argumentand ca exista culturi ca cele de porumb, grau si orez care sunt polenizate de vant. Pe de alta parte, polenizarea realizata de albine este esentiala pentru nuci, pepeni, fructele de padure, si joaca roluri diferite pentru culturile de citrice, mere, ceapa, broccoli, varza, dovlecei, ardei, vinete, avocado, castraveti, nuci de cocos, rosii, fasole, precum si pentru cele de cafea si cacao. Acestea reprezinta cea mai importanta parte a economiei agricole la nivel mondial si polenizarea lor este realizata in proportie de 80 – 90 % de albine. In acelasi timp, declinul albinelor a ajuns la o cota istorica din 1961 pana astazi in Statele Unite, numarul de albine pe hectar scazand cu 90%. Rabobank a declarat ca numarul albinelor a scazut in SUA inainte de a fi lovite de CCD, din cauza cantitatii mari de miere de albine care se importa din Asia la preturi mici. China se confrunta acum cu propriile ei probleme, intrucat, din cauza pesticidelor utilizate in livezile de peri din zona Sichuan, albinele au disparut total acolo in anii ’80. Acum polenizarea se efectueaza manual in zona cu ajutorul unor perii din pene, un proces laborios si incet, dat fiind faptul ca o colonie de albine poate poleniza pana la 300 de milioane de flori intr-o zi. In momentul de fata mai multe state europene au interzis anumite pesticide care s-au dovedit a fi nocive pentru albine iar asociatiile pentru protectia mediului au devenit mult mai atente la substantele folosite in agricultura care ar putea afecta albinele pe termen lung. E si normal din moment ce lumea trebuie sa creasca productiile agricole corespunzator pentru a face fata nevoilor celor peste 70 de milioane de “guri” noi care se adauga Pamantului in fiecare an. In plus, nimeni nu si-ar dori sa constate ca Einstein a avut dreptate si in privinta consecintelor dezastruoase pe care le-ar avea disparitia albinelor….
Comentarii recente