Campania Supliment de sanatate lansata de Vitacare isi propune sa informeze publicul larg asupra PREVENTIEI ca stil de abordare a sanatatii si a unei alimentatii echilibrate ca baza a unui organism sanatos. Caravana Vitacare si Ioana va ajunge in acest an in orasele Bucuresti, Craiova, Timisoara, Cluj, Iasi, Brasov si Constanta. Pe data de 11 mai specialistii campaniei s-au oprit la Timisoara unde au dezbatut impreuna cu publicul larg si reprezentantii mass media tema lunii mai: Colesterolul, bată-l vina!
Iata mai jos o serie de informatii utile pentru adeptii unui stil de viata sanatos, furnizate de Lector Universitar Dr. Lygia Alexandrescu – sustinatoare a campaniei Vitacare:
Lipidele sau grăsimile sunt o sursa majoră de energie pentru organismul uman, însă nu e singura, şi, în plus, o cantitate prea mare de grăsimi în dieta este dăunătoare. Grăsimile au o proastă reputaţie şi asta pentru că sunt asociate cu obezitatea, bolile cardiovasculare şi multe alte afecţiuni grave. Cu toate acestea trebuie înţeles faptul că nu toate grăsimile au efect nociv asupra sănătăţii. Există mai multe tipuri de grăsimi: saturate, mono-nesaturate şi poli-nesaturate. Grăsimile saturate sunt solide şi au provenienţă animală (unt, smântână, untură etc.), cele mono-nesaturate sunt de origine vegetală şi se afla predominant în stare lichidă (uleiul de măsline), iar grăsimile poli-nesaturate pot proveni atât din surse animale cât şi vegetale (uleiul de peşte şi uleiul de floarea soarelui). Cel mai simplu mod prin care le putem deosebi este aspectul lor: grăsimile saturate se solidifică sau rămân solide la temperatura camerei, iar cele nesaturate sunt lichide în aceleaşi condiţii. Pentru a se reduce colesterolul sanguin total este necesar sa se limiteze aportul grăsimilor saturate.
Colesterolul provine din două surse: cel mai mult se produce în ficat, prin transformarea diverşilor nutrienţi, în special a grăsimilor saturate. Din moment ce toate animalele îşi produc propriul colesterol, cealaltă parte din colesterolul uman provine direct din consumul produselor animaliere. Acest colesterol este absorbit în intestine şi se adaugă la cel produs de ficat. Este cunoscut faptul că o dieta bogată în grăsimi saturate conduce la creşterea producţiei de colesterol din organism. Aşadar, prin reducerea cantităţii de grăsimi din dieta se poate menţine nivelul colesterolului sanguin total în limite normale.
Practic este necesar să se urmeze un program alimentar sarac în colesterol şi care să aibă următoarele obiective: scăderea cantităţii de grasimi saturate din dietă, scăderea nivelului de colesterol, limitarea sodiului din alimentaţie, creşterea cantităţii de fibre şi carbohidraţi complecşi, scăderea aportului caloric zilnic, daca e necesară ajungerea la o greutate corporală sănătoasă.
Alimente care nu conţin colesterol: orice alimente de origine vegetală (fructe, legume, cereale);
Alimente care conţin colesterol: ţesuturi de origine animală, mai ales creierul, măduva spinării, cordul; grăsimile animale; alimente de origine animala, exemple: carnea, produsele lactate, untul.
Alaturi de ajutorul esential al unei diete de reglare a nivelul colesterolului, este deseori necesar aportul exogen al unor suplimenti nutritivi, care contin componente nealopate cu actiune hipocolesterolemianta.
Exista o categorie speciala de grasimi numite acizi grasi omega-3, care sunt esentiali pentru sanatatea cardiovasculara a organismului uman si care trebuie furnizati prin aport dietetic deoarece nu se sintetizeaza in corp. Cercetarile clinice ale ultimilor ani au comunicat multe informatii cu privire la importanta acizilor grasi omega-3. Motivul? Rezultatele acestor studii indica faptul ca aceste grasimi sanatoase pot preveni si trata o serie de probleme medicale.
Se elaboreaza in continuare multe teorii cu privire la mecanismele de acţiune ale acizilor grasi omega-3 în bolile cardiovasculare. Se considera că ei au un mod multi-factorial de acţiune, au inclusiv efecte antiaritmice, antitrombotice, antiaterosclerotice, anti-inflamatorii. Acizii grasi esentiali omega 3 ajuta la scăderea tensiunii arteriale şi al nivelului colesterolului si trigliceridelor din sange, efecte cauzate de scăderea lipogenezei hepatice.
Alaturi de alimentele care ne protejeaza de depunerile de colesterol ne stau la dispozitie si suplimentele Vitacare cu extracte naturale: concentrate de ulei de somon, luminita de seara, ulei de borago si lucerna.
OMEGA 3 (ULEI DE SOMON) de la Vitacare: Uleiul de somon, continut de produsul Omega 3, este un ulei de peste de mare adancime, cu efecte benefice asupra sanatatii, ce completeaza dieta zilnica a unui organism sanatos. Produsul Omega 3 are efecte benefice atat asupra sistemului cardiovascular, cat si asupra sismemului nervos central.
Omegavit E de la Vitacare reprezinta o sursa naturala de acizi grasi polinesaturati – OMEGA.Evening primrose oil bogat in acizi grasi esentiali – OMEGA 9 este un ulei obtinut prin presare la rece din semintele de Luminita de seara, acest procedeu pastrand proprietatile naturale ale extractului. Semintele contin pana la 25% ulei gras bogat in acizi grasi nesaturati, in special acid linoleic si acid gama-linolenic. Carenta acestor acizi esentiali se manifesta sub forma de eriteme cutanate, eczeme, intarzieri de crestere, hipertensiune arteriala, nervozitate si se datoreaza unui deficit alimentar sau scaderea activitatii enzimelor implicate in sinteza acidului arahidonic. Omegavit E este benefic de asemeni in sindromul premenstrual, dureri mamare, acnee, eczeme, psoriasis, artrite reumatoide, hipercolesterolemie si neuropatii diabetice.
Uleiul de Borago de la Vitacare contine o cantitate mare de acizi grasi esentiali de tip GLA si este obtinut prin presarea la rece a semintelor plantei Borago officinalis (Limba mielului). Datorita continutului de vitamina E si acizi grasi polinesaturati esentiali de tipul acizilor alfa si y-linolenic in compozitia extractului, produsul Borago Oil echilibreaza nivelul de colesterol si trigliceride in sange, inhiba dezvoltarea celulelor canceroase, are efect antiinflamator, scade tensiunea arteriala, este un puternic imunostimulator si antioxidant si constituie un remediu in sindroamele febrile, in sindromul premenstrual si stari asociate menopauzei.
Lucerna de la Vitacare, prin continutul sau de extract din lucerna, are multiple efecte benefice asupra organismului in afectiuni ale stomacului ca balonari, ulcere si lipsa poftei de mancare iar datorita continutului de vitamina U (ulcus, vitamina anti-ulcer), ajuta la reinnoirea mucoasei lezate a stomacului si in general, a aparatului digestiv. Datorita continutului ridicat de fibre este benefica in constipatie, are un usor efect purgativ si reduce balonarea. De asemenea, ajuta la scaderea colesterolemiei si astfel, la preintampinarea afectiunilor cardiovasculare si a infarctului miocardic.
Dr Lygia Alexandrescu a declarat cu privire la implicarea in campania Vitacare: <M-am alaturat campaniei Vitacare cu scopul de a ajuta la transmiterea cat mai completa si la un numar cat mai mare de oameni a informatiilor de baza privind alimentatia echilibrata. In completarea unui program nutritional sanatos recomand suplimentii nutritivi de la Vitacare pentru ca au in compozitie extracte naturale concentrate de mare puritate iar substantele nutritive se gasesc in forma organica, ideala absorbtiei si biodisponibilitatii in organism.>
Comentarii recente