Sustinand primul concert din cariera sa in China intr-o perioada in care aici are loc una dintre cele mai puternice campanii impotriva libertatii de exprimare, Bob Dylan s-a abtinut de la orice afirmatii care ar fi putut sa “deranjeze” autoritatile si sa nasca controverse printre chinezi.
Asadar, autoritatile care si-au rezervat 2 000 de locuri, din totalul de 18 000 disponibile la concert, au respirat usurate la finalul reprezentatiei lui Dylan intrucat artistul si-a respectat play-list-ul, oferindu-le chinezilor un show “cuminte” de 90 de minute, incheiat cum nu se poate mai banal, cu un clasic bis. Dylan s-a abtinut de la a face orice fel de afirmatii care ar fi putut deranja, si a scos din play-list cateva dintre piesele lui cu mesaj protestatar precum “Blowin’ in the Wind” sau ‘The Times they Are a-Changin”.
Majoritatea observatorilor s-au asteptat ca Dylan sa socheze audienta facand declaratii politice sau lansand mesaje de sprijin pentru artistul chinez Ai Weiwei, despre care nu se mai stie nimic de duminica trecuta cand a fost retinut de autoritatile chineze pe aeroportul din Beijing. Ai Weiwei este unul dintre cei mai vehementi critici ai sistemului politic din China, referindu-se in mai multe randuri in discursul sau la nerespectarea drepturilor omului in China.
Promoterul muzical Archie Hamilton, citat de The Telegraph a declarat: “Ar fi fost un total dezastru daca artistul (n.r: Bob Dylan) ar fi spus ceva nepotrivit, insa nu a fost cazul, a fost un eveniment de inalt profil”, amintind totdata de interdictia de doi ani impusa artistilor straini de a canta in China de Partidul Comunist, dupa ce, in anul 2008, cantareata islandeza Bjork a tinut o pledoarie pentru Tibet in timpul concertului sustinut de aceasta la Shanghai.
In ultimele saptamani, zeci de avocati, activisti pentru drepturile omului si scriitori au “disparut” in China sau au fost acuzati de “instigare la subversiune”. Cea mai recenta victima a acestor acuzatii este artistul in varsta de 53 de ani Ai Weiwei, a carui celebra lucrare constand intr-o suta de milioane de seminte de floarea soarelui realizate manual din portelan ocupa acum 1 000 m2 in holul celebrului muzeu londonez Tate Modern.
Comentarii recente