Avem nevoie de zahar pentru a avea energie si pentru a ne mai inveseli nitel in zilele in care pare ca nimic nu merge. Insa intrebarea care se pune este: cat zahar ar trebui sa consum pentru ca acesta sa nu imi faca rau? Ei bine, o femeie ar trebui sa consume zilnic nu mai mult de 25 de grame de zahar, adica in jur de 6 lingurite. Insa aceasta cantitate nu se aplica la toata lumea, pentru ca fiecare are “maximum” lui personal. Ceea ce pentru unii este exact cat trebuie, pentru unii ar putea fi prea mult…
Iata mai jos cateva semne care indica faptul ca aportul tau zilnic de zahar este prea mare, dezvaluite de Autumn Bates, nutritionist si specialist in detoxifiere via PopSugar:
Modificari de dispozitie
Daca simti ca nu esti in cea mai buna forma a ta in anumite perioade de timp, dieta ta ar putea fi de vina. O dieta bogata in zahar poate provoca modificari majore de dispozitie. Acest fapt se datoreaza oscilatiilor prea frapante ale nivelului de glucoza din sange. Aceste oscilatii puternice sunt provocate de faptul ca zaharul se absoarbe mult mai rapid in corp decat grasimile sau proteinele. Asa se face ca dupa ce ai mancat ceva dulce, nivelul de energie creste brusc dupa care scade la fel de brusc. Cand nivelul glucozei din sange scade, te simti mofturos, nervos, anxios, plictisit si foarte flamand. Limitand cantitatea de zahar pe care o consumi ai putea avea o stare de spirit mai echilibrata si mai pozitiva in general.
Acnee
In cazul in care acneea isi face din nou aparitia pe tenul tau desi ai trecut demult de varsta adolescentei, atunci dieta ar putea fi de vina. Dieta bogata in zahar a fost legata de aparitia dezechilibrelor hormonale. Aceste dezechilibre pot imbraca o multitudine de forme, iar acneea este una dintre cele mai frecvente. Ce poti face in aceasta situatie? Pastreaza aceeasi rutina in privinta ingrijirii tenului, insa redu considerabil cantitatea de zahar ingerata. Fa-ti cateva fotografii cu tenul tau inainte si dupa reducerea consumului de zahar si observa diferentele.
Dureri de cap
Daca te confrunti cu migrene foarte puternice mai mult de o data pe luna, s-ar putea ca tot zaharul sa fie de vina. Cresterea si apoi scaderea brusca a nivelului de glucoza din sange (lucru care se intampla frecvent in cazul celor cu diete bogate in zahar) poate duce la aparitia hipoglicemiei. Simptomele cele mai comune ale hipoglicemiei sunt migrenele sau durerile de cap.
Nu slabesti
Daca faci constant miscare si ai o dieta destul de sanatoasa si echilibrata, ar fi timpul sa reevaluezi cantitatea de zahar pe care o consumi. Daca iti alimentezi contant organismul cu zahar, acesta nu va fi nevoit sa recurga la depozitele sale de grasime in timpul unei diete. Vrei sa arzi grasime? E timpul sa uiti de zahar! Pentru ca e mult mai usor pentr organism sa se foloseasca de zahar decat de depozitele sale de grasime in timpul in care tii regim alimentar.
Dezechilibre hormonale
Pentru femei in special, dieta bogata in zahar poate fi asociata cu diferite dezechilibre hormonale. Mai ales pentru cele care sufera de sindrom ovarian polichistic, afectiune care a devenit o adevarata epidemie mai ales in randul femeilor de 20, 30 de ani. Principalii doi factori declansatori ai sindromului ovarian polichistic au fost identificati ca fiind stresul si consumul excesiv de zahar.
Sindromul ovarian polichistic a fost legat de rezistenta la insulina, care poate fi cauzata de consumul excesiv de zahar. De mentionat este faptul ca, chiar daca afectiunea ta nu a fost declansata de consumul de zahar, o poti tine mai usor sub control reducand cantitatea de zahar consumata. Asadar, simptomele acestei afectiuni pot fi mult atenuate prin reducerea consumului de zahar, fructe si cereale rafinate…
Comentarii recente