Ai un copil care sta toata ziua cu degetul in gura si nu mai stii ce metoda sa aplici pentru a-l dezvata? Sau… mai rau, isi roade unghiile cu tot cu carnea din jurul buricelor degetelor, de parca unghiile ar fi cele mai delicioase gustari de pe lume? Ei bine, chiar daca suptul degetului si rosul unghiilor nu trebuie incurajate sub nicio forma, conform unui nou studiu, s-ar parea ca exista si o parte buna in ele.
Studiul arata ca acesti copii au mai putine sanse de a dezvolta anumite alergii pe parcursul vietii. Cercetarea confirma astfel asa zisa “ipoteza a igienei” care spune ca micutii dezvolta diverse alergii tocmai pentru ca nu sunt expusi la germeni de la varste fragede.
Cercetarea de fata a aratat ca 45% dintre copiii de 13 ani prezinta cel putin o reactie alergica usoara la alergeni comuni precum: cainii, pisicile, acarienii, iarba sau ciupercile din aer. In randul copiilor care si-au supt degetul sau si-au ros unghiile, procentul celor cu alergii scade la 30%. In cazul in care copiii au avut doar unul dintre cele doua obiceiuri, procentul scade la 40%.
Profesorul Malcolm Sears, de la Universitatea McMaster din Canada, a declarat ca: “Descoperirile noastre sunt in concordanta cu teoria igienei care spune ca expunerea timpurie la mizerie si germeni reduce riscurile de a dezvolta alergii”. In timp ce profesorul nu incurajeaza aceste obiceiuri, el a tinut sa sublinieze faptul ca exista totusi si o parte pozitiva in proastele obiceiuri.
Explicatia studiului de mai sus consta in faptul ca, prin introducerea degetului in gura, copiii isi cresc expunerea la microbi, dezvoltandu-si astfel sistemul imunitar.
Studiul a fost realizat de cercetatorii de la Dunedin School of Medicine din Noua Zeelanda si a fost publicat in Revista de Pediatrie.
Foto: drcyrus.com
Comentarii recente