In 2016, Danemarca a fost desemnata, din nou, cea mai fericita tara din lume. In cartea sa, intitulata Happy as a Dane (Fericit ca un danez) Malene Rydahl detaliaza principiile dupa care este construit nivelul inalt al bunastarii din aceasta tara. Noi ne vom opri in randurile de mai jos asupra regulilor dupa care se ghideaza sistemul de educatie danez pentru ca fiecare elev sa se dezvolte in ritmul lui personal si sa isi gaseasca locul in viata:
Sa fii cel mai bun nu este cel mai important lucru in viata
In Danemarca copiii nu sunt educati in spiritul “trebuie sa invatati ca sa treceti testele” ci in ideea de a-si dezvolta propria curiozitate si interesul pentru auto-dezvoltare. Scolile ii incurajeaza pe copii sa creada ca fiecare dintre ei este apreciat pentru propriile calitati si abilitati, si ca, indiferent de notele pe care le obtin, fiecare dintre ei isi va gasi locul in societate si va fi util comunitatii in care va trai.
Curriculum-ul este structurat de asa maniera incat sa poata fi asimilat de toti elevii, nu numai de cei mai capabili. In felul acesta invatamantul este orientat spre succesul copiilor si nu spre esec.
Sa te cunosti pe tine insuti este la fel de important ca si sa stii sa scrii si sa citesti
Este vorba mai exact de faptul ca scoala daneza pune accent pe dezvoltarea personalitatii copiilor la fel de mult ca si pe dezvoltarea abilitatilor acestora. Iar acestea nu sunt doar vorbe goale. Legea daneza a educatiei stipuleaza ca sistemul de invatamant primar nu trebuie sa le asigure copiilor doar nivelul basic de cunostinte si abilitati, dar trebuie sa ii ajute de asemenea pe copii sa isi dezvolte propria personalitate.
Inainte de a fi inscrisi la gradinita copiii danezi trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa aiba un vocabular destul de dezvoltat, sa se familiarizeze cu regulilele din scoli, gradinite, sa invete sa fie toleranti si sa se pregateasca pentru participarea deplina in societate.
Este total descurajat invatatul mecanic
In Danemarca se merge pe principiul ca elevul trebuie sa participe el insusi la procesul de invatare. Elevii sunt incurajati sa caute informatii ei insisi, sa faca propriile experimente si sa analizeze sursele independent. In Danemarca nu se merge pe principiul profesorul dicteaza, iar elevul asculta si noteaza, dupa care este evaluat dupa cat a retinut din cat i s-a predat. Elevii sunt invatati sa fie sceptici la ceea ce au spus altii, sa puna intrebari si sa isi formeze propriile opinii. In felul acesta sistemul le insufla elevilor respectul de sine si o intelegere profunda a ceea ce sunt ei ca indivizi.
Creativitatea, gandirea critica si capacitatea de a lua initiativa sunt calitati considerate necesare pentru integrarea in societate, in timp ce capacitatea de a memora un rand dintr-o carte este considerata putin importanta.
Se prioritizeaza starea de bine a elevilor si nu rezultatele
Desi Danemarca este una dintre putinele tari care nu pune accent pe rezultate, este una dintre primele 10 tari din lume ca nivel de educatie si are al treilea cel mai bun sistem de invatamant superior din lume. In Danemarca opinia generala este ca elevilor trebuie sa le faca placere sa invete si sa nu vada procesul de invatare ca o suferinta continua care se mai alina in weekend.
Pentru elevii care nu stiu exact ce vor sa faca in viata sau care au dificultati de socializare, sistemul de invatamant danez ofera cursurile Efterskole. Aici, copiii cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani pot studia timp de un an, timp in care acestia sa isi dea seama ce anume vor sa faca mai departe. In aceste scoli speciale se studiaza ceea ce nu ofera in mod scolile clasice (sporturi, arte si meserii), oferindu-le astfel copiilor sansa de a-si descoperi noi talente si abilitati. Elevii sunt de asemenea incurajati sa se ajute unii pe altii, in special cei care au dificultati de socializare, astfel incat sa isi depaseasca mai usor problemele.
Toti au sanse egale
Doar 11% dintre danezi considera un salariu mare un criteriu important la alegerea unui job, chiar daca Danemarca are unele dintre cele mai mari taxe din lume. Jobul ales corespunde in cele mai multe cazuri cu propriile interese si propria personalitate si trebuie sa te faca fericit, iar acest lucru este invatat de tinerii danezi inca din scoala.
Pentru a fi formati cu aceste principii, din clasele mai mari, elevii sunt chemati la intalniri individuale cu profesorii, in cadrul acestora ei discutand despre planurile lor de viitor.
Invatamantul in Danemarca este gratuit si subventionat de stat. Toti elevii, indiferent de situatia lor materiala, primesc o suma care este suficienta atat pentru a acoperi cheltuielile ce tin de educatie cat si cheltuielile necesare traiului.
Comentarii recente