Fie că se scufundă la 30 de metri adâncime sau că pătrund pe teritoriul teroriștilor unde riscul de a fi răpiți este ridicat, fotografii care lucrează pentru revista National Geographic își testează limitele fizice, emoționale și creatoare. Realizând zeci de mii de fotografii pentru o singură poveste, fotografii îndură condiții de mediu extreme, ore de muncă istovitoare și climate politice periculoase, totul pentru a surprinde acele imagini impresionante pentru o lume întreagă.
Având premiera în data 2 iulie, de la ora 21:00, noul serial National Geographic Channel FOTOGRAFII MEMORABILE dezvăluie întreaga experiență incitantă despre ce înseamnă să imortalizezi o poveste pentru revista National Geographic. Îi vei urmări pe cei mai buni fotografi ai lumii escaladând arbori sequoia de 100 de metri înălțime, vânând furtuni teribile pentru a surprinde trăsnetul perfect sau fotografiind un vas de război dinamitat și trimis pe fundul oceanului – din interiorul ambarcațiunii. Fiecare episod expune reacțiile instinctive și impulsurile emoționale ale fotografilor în fața situațiilor și obstacolelor dificile.
Iata mai jos subiectele pe care le va aborda fiecare episod al acestui nou serial difuzat de National Geographic:
sambătă, 2 iulie, ora 21.00: Sequoia
Nick Nichols, fotograf cu experiență de 20 de ani pentru revista National Geographic, a făcut față unora dintre cele mai dificile – și periculoase – condiții de lucru posibile. Însă, fotografierea celor mai înalte organisme vii de pe Terra se dovedește a fi una dintre cele mai grele misiuni de până acum. Obiectivul lui este să realizeze o singură imagine a unui arbore sequoia în toată splendoarea sa, de la bază la coroană, imaginea creată prin unirea imperceptibilă a mai multor fotografii – ceva ce n-a mai fost făcut până acum. El construiește un plan ingenios care implică mai multe camere și un dolly motorizat care va fotografia fiecare centimetru al copacului de la coroană la bază. Cu toate acestea, o serie de teste eșuate îl aduc pe Nick la capătul răbdării și pun în discuție soarta întregului proiect. Presați de timp, Nick și echipa trebuie să lucreze toată noaptea pentru a rezolva problemele de ultimă clipă înainte de începerea procesului de fotografiere intensivă. Apoi, aproape 100 de fotografii sunt adunate minuțios și îmbinate pentru a crea o imagine impresionantă. După un an de planificare, săptămâni petrecute pe teren, nenumărate obstacole și peste 100 de ore de lipire și ajustări ale imaginilor, Nick realizează imposibilul.
sâmbătă, 2 iulie, ora 21.30: Polenizatorii
”Dr. Insectă”, Mark Moffett așază sub lentila aparatului de fotografiat polenizatorii pentru a prezenta rolul vital pe care aceste creaturi, unele rare, îl joacă pe planeta noastră. Plantele eflorescente și supraviețuirea recoltelor depind de miracolul întâmplător al transferului de polen realizat de insecte. Din Madagascar în Hawaii și Panama, Mark urmărește minusculele supermodele pe drumuri periculoase și prin păduri și le surprinde pe fiecare în fotografii uimitoare. Nu numai că subiecții sunt greu de găsit, dar Mark trebuie să-i surprindă la momentul perfect fără să le sperie. Din fericire, interesul său uriaș pentru aceste creaturi îi permite să folosească aparatul foto ca pe un microscop pentru restul lumii. El merge pe urmele polenizatorului rar observat al florii arborelui de cacao, reușind să realizeze o fotografie a acestei insecte aproape transparente. Albinele de orhidee, mici bijuterii vii, se odihnesc pe degetele entomologului Stephen Buchmann, în vreme ce Mark, într-o macara, cercetează rapid vârfurile copacilor ca să culeagă smochine care adăpostesc viespi ce polenizează florile de smochin dinăuntru. Mark coboară la nivelul furnicilor tăietoare-de-frunze și caută fluturele misterios Heliconius care polenizează singura floare Psychotria poeppigiana din zonă.
sâmbătă, 9 iulie, ora 21.00: Epavele-recif
Naufragiul unei nave înseamnă dezastru pentru oameni, dar epavele pot duce și la o explozie a vieții subacvatice. Faimosul fotograf subacvatic David Doubilet pornește într-o misiune pentru revista National Geographic ca să surprindă rețeaua complexă de viață dezvoltată în trei recife artificiale. Dar cum realizezi o fotografie, folosind tehnologie de ultimă oră și un sistem complicat de lumini, la 30 de metri în adâncul oceanului? Scufundat în căutarea fotografiei perfecte a epavei – sarcină care seamănă cu fotografierea unei clădiri noaptea, pe timp de ceață și ploaie – David trebuie să găsească rapid o soluție atunci când niciunul din instrumentele sale nu funcționează conform planului. Ca să fie și mai complicat, David trebuie să fotografieze epava Vandenberg în timp ce este dinamitată și trimisă pe fundul oceanului – din interiorul vasului care explodează. El trebuie să construiască o strategie prin care să găsească locul unde va plasa camerele necontrolate de om și să descopere o modalitate de a le declanșa pentru a surprinde năvălirea apei în navă folosind tehnica fotografierii a mii de imagini în secvență.
sâmbătă, 9 iulie, ora 21.30: Fulgerul
Pe urmele furtunii cu fulgere perfecte, fotograful Carsten Peter face echipă cu Tim Samaras, cercerător și vânător de furtuni cu experiență, pentru a fotografia un fulger așa cum n-a mai fost văzut un altul. Carsten se specializează în fotografierea imposibilului, precum vulcani care explodează, ghețari sau peșteri cu cristale uriașe. Tim și revista National Geographic au colaborat pentru a construi o megacameră de 725 de kilograme, care poate realiza 1,5 milioane de cadre pe secundă – considerată dcamera digitală de mare viteză cu cea mai mare rezoluție din lume. Însă, fotografierea furtunilor este plină de pericole din cauza fulgerelor și tornadelor – iar găsirea acestor furtuni de proporții depinde de șansă. În vreme ce Tim și Carsten urmăresc frenetic o furtună, Carsten trebuie să fotografieze din exteriorul mașinii aflate în mișcare. Îndreptându-se spre zona de impact a unei alte furtuni, câmpul electric este atât de puternic încât distruge camera lui Tim, iar o parte din cele mai bune fotografii ale lui Carsten sunt pierdute. Echipa pierde timp prețios, reducându-și șansa de a capta imaginile atât de mult dorite.
sâmbătă, 16 iulie, ora 21.00: Voci ascunse
Chris Rainier se alătură lingviștilor David Harrison și Greg Anderson, implicați în proiectul Enduring Voices, pentru a explora și încuraja protejarea limbilor și culturilor aflate în pericol de dispariție. Fost asistent al fotografului Ansel Adams, Chris înțelege puterea fotografiei ca instrument social. Aflat în misiune pentru revista National Geographic, Chris depășește obstacolele ridicate de condițiile meteo și negociază abil cu vârstnicii pentru a putea surprinde în fotografii esența culturilor și limbilor acestora. În Paraguay, șamanii acceptă să efectueze o ceremonie cândva interzisă de misionari. În ultimul moment, ploaia strică sesiunea foto. În vreme ce Chris încearcă să rezolve problemele tehnice legate de lumină, el trebuie totodată să negocieze prelungirea ceremoniei pentru a o putea fotografia. În Papua Noua Guinee, echipa este invitată să realizeze un material despre limba Yokoim, în pericol de dispariție. În altă zonă, ultimii 300 de vorbitori de Yimas se deschid treptat față de Chris, care crede că realizarea unei fotografii de calitate se bazează și pe prieteniile pe care le stabilești. Limba și cultura sunt inseparabile, iar fotografiile lui Chris joacă un rol esențial în revitalizarea tradițiilor amenințate de dispariţie.
sâmbătă, 23 iulie, ora 21.00: Insulele Phoenix
În misiunea sa de explorare a unei oaze subacvatice într-unul din cele mai îndepărtate locuri de pe Terra, fotograful Brian Skerry – care a înregistrat peste 15.000 de ore sub apă – nu este pregătit pentru ceea ce va descoperi în călătoria sa spre cea mai mare rezervație marină a planetei. Insulele Phoenix sunt renumite pentru frumusețea lor uluitoare și sunt, în cea mai mare parte, lipsite de influența omului. Însă Brian nu găsește aici decât hectare de coral mort. Având la dispoziție puțin mai mult de o săptămână ca să realizeze un material pentru revista National Geographic care ar dura, în mod obișnuit, zece săptămâni, Brian are puține imagini pe care să le poată prezenta. Însă, pe măsură ce echipa vizitează tot mai mult din lanțul de insule, descoperă din ce în ce mai multe dovezi de recuperare a coralilor, iar Brian reușește să fotografieze pești minunați care supraviețuiesc în ciuda condițiilor ostile. În mijlocul peisajului dezolant, Brian descoperă semne ale refacerii coralilor și surprinde o imagine impresionantă care amintește de pasărea phoenix ce renaște din propria-i cenușă.
sâmbătă, 23 iulie, ora 21.30: Pakistan
Creând un portret al unei țări care este și periculoasă și neînțeleasă, fotojurnalistul Ed Kashi călătorește în regiunea Punjab pentru a dezvălui adevărata față a Pakistanului pentru revista National Geographic. In Lahore, Ed fotografiază o comemorare șiită în amintirea suferinței profetului Ali, în care participanții folosesc lanțuri din metal și pumnale pentru a-și arăta credința. Mulțimea de oameni înghesuită pe aleile strâmte și mirosul de sânge sunt aproape prea mult pentru Ed, dar reușește să realizeze peste 2000 de fotografii în primele două zile. Îmbinând imagini ale splendidei moschei străvechi Badshani cu cele ale unei vizite la modernul restaurant Gun Smoke, unde abundă burgerii și pălăriile de cowboy, Ed dezvăluie o latură unică a Pakistanului. El își continuă apoi călătoria spre sudul Punjabului – zonă a teroriștilor unde riscul de a fi răpit este foarte mare – și vizitează o madrassa (școală teologică musulmană) cu o reputație nu foarte bună. Dar sudul Punjabului este, de asemenea, locul unde fotograful descoperă un simbol impresionant al frumuseții, al puterii și rafinamentului în casa unui lord feudal.
sambata, 30 iulie, ora 21.00: SHAOLIN KUNG FU
Fotograful National Geographic Fritz Hoffman a fost dintotdeauna un aventurier. La 14 ani, a pornit să călătorească prin SUA și Canada. Nu a fost deloc surprinzător când s-a mutat în China în 1995 și a petrecut un an și jumătate studiind limba, căpătând astfel o libertate pe care puțini fotografi străini au avut-o vreodată. În acest episod, misiunea lui este de a surprinde portretul Chinei moderne prin lentila unei tradiții străvechi – artele marțiale Shaolin Kung Fu. Fritz ajunge la școala Tagou unde 20.000 de studenți din toate categoriile sociale demonstrează acuratețe în executarea exercițiilor în formație și unde această artă străveche cunoaște o standardizare modernă. Dar fotograful este în căutarea spiritului mult mai puțin evident al artei Shaolin. Se apropie ușor de țelul său atunci când vizitează o școală mai izolată unde cei 200 de discipoli sunt hotărâți să pătrundă tainele străvechii practici. Însă, adevărata șansă a lui Fritz apare atunci când întâlnește în călătoria sa un călugăr budist. Fritz îl însoțește pe călugăr de-a lungul ultimei părți a călătoriei acestuia de 1000 de kilometri în scopul de a-și vizita maestrul într-un templu vechi de 1500 de ani. Astfel, cei doi ajung în munții îndepărtați din centrul Chinei în speranța întâlnirii unuia dintre puținii maeștri tradiționali rămași, Shi Dejian. Munții impresionanți și învăluiți în ceață din inima Chinei creează cadrul perfect pentru momentul în care Fritz îl cunoaște pe omul care-și trăiește credința prin căutarea unității între forța exterioară și pacea interioară .
sâmbătă, 30 iulie, ora 21.30: Rio
Misiunea lui David Alan Harvey este să surprindă un oraș frumos, vibrant și periculos – Rio de Janeiro. Abordarea minimalistă a fotografiatului îi permite lui Alan să se amestece printre subiecții săi și să surprindă ipostaze naturale. De la un tată și fiul său relaxați pe plaja Ipanema până la coregrafia unei culturi la Carnaval, David evidențiază permanent sufletul oamenilor care trăiesc în acest oraș extrem de divers. Favelele sărace sunt vizibile de pe plajele luxoase, dar ca să intri în această lume îți trebuie un pașaport special. Junior, un fost șofer de taxi devenit activist cu toate conexiunile necesare, acceptă să-l conducă pe David într-o favelă atât de periculoasă încât până și echipajele de televiziune braziliene intră acolo foarte rar. Zidurile cu urme de gloanțe delimitează străzile unde copiii merg la orele de balet și muzică, iar David se străduiește să găsească elementul uman pozitiv, în ciuda pericolului omniprezent al unor împușcături de unde nu te aștepți. Întregul oraș iese pe străzi pentru cele patru zile de Carnaval, într-un vârtej de paiete, pene și lumini. David obține un mult dorit permis de intrare și se pierde în mijlocul participanților la paradă și al membrilor școlilor de samba. David părăsește Sambadromul pentru a-i fotografia pe cei de la periferie – cetățenii mai săraci care urmăresc evenimentul pe ecrane mari amplasate în afara pavilionului – unde momente irepetabile sunt surprinse de aparatul de fotografiat.
Comentarii recente