In cazul in care obisnuiti sa cam pierdeti noptile, oamenii de stiinta va dau acum un motiv serios pentru a renunta la acest obicei, deloc benefic pentru creier. Asadar, potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Wisconsin (SUA), in timpul somnului se intensifica producerea de mielina, un material izolant, care protejeaza circuitele creierului nostru. In studiul realizat de cercetatorii americani pe soareci, publicat in revista Journal of Neuroscience, s-a demonstrat ca in timpul somnului productia de mielina s-a dublat.
Intrebarea de ce avem nevoie de somn i-a preocupat pe oamenii de stiinta timp de secole, insa procesul biologic care face din somn o necesitate a inceput sa fie descoperit relativ recent.
Cercetatorii somnului s-au axat multi ani de zile pe modul in care difera activitatea celulelor nervoase atunci cand animalele sunt active fata de orele in care acestea dorm. Acum ca se stie cu exactitate cum functioneaza celulele de sprijin ale sistemului nervos, cercetatorii din cadrul studiului de fata, sustin ca, lipsa somnului ar putea agrava simptomle unor afectiuni precum scleroza multipla, o boala care distruge mielina.
In scleroza multipla, sitemul imunitar ataca si distruge stratul de mielina al nervilor din creier si maduva spinarii. Studii viitoare vor putea arata daca, lipsa somnului afecteaza sau nu simptomele sclerozei multiple.
Echipa de cercetatori care a realizat studiul de fata va incerca sa arate in viitor daca lipsa somnului, in special in adolescenta, poate avea consecinte pe termen lung asupra creierului.
Somnul este necesar pentru ca sistemul nostru nervos sa functioneze corect, potrivit Institutului National American pentru Tulburari neurologice si accidente vasculare cerebrale. Somnul profund coincide cu eliberarea hormonului de crestere la copii si tineri. Multe din celulele corpului arata de asemenea o cresterea a productiei in timpul somnului profund, in timp ce degradarea proteinelor se reduce.
Din moment ce proteinele sunt elementele necesare pentru cresterea celulelor si pentru refacerea daunelor provocate in organism de factori precum stresul sau razele ultraviolete, somnul profund poate fi considerat cu adevarat un “somn de frumusete”, spune Institutul National American pentru Tulburari neurologice si accidente vasculare cerebrale.
Comentarii recente