In cazul in care esti unul dintre indivizii care au grija sa duca un stil de viata sanatos, probabil ca, atunci cand mergi la cumparaturi, cauti intotdeauna sa cumperi produse proaspete… cel putin cand vine vorba de fructe si legume. Insa cum de acest lucru nu se aplica niciodata atunci cand vine vorba de masline, care, apropo, sunt niste fructe? Probabil ca, pentru ca, aceste fructe nu pot fi consumate in stare proaspata. Iata de ce:
Ne-am obisnuit sa gasim maslinele la raioanele speciale din magazin, cufundate in saramura sau ambalate in conserve, acestea fiind mereu insotite de un “suc” propriu. Te-ai intrebat vreodata de ce?
Maslinele proaspete nu sunt comestibile
Pentru ca, in stare proaspata, maslinele contin o concentratie mare dintr-o substanta amaruie numita oleuropeina, care face ca, maslinele sa nu poata fi practic comestibile imediat ce au fost culese din copac.
Asadar, pentru a face maslinele placute la gust, producatorii trebuie sa scape de aceste chimicale cu gust neprietenos cu papilele noastre gustative. Metodele prin care se poate face acest lucru sunt cat se poate de simple. Maslinele fie sunt cufundate in apa, fie fermentate in saramura, fie tratate cu hidroxid de sodiu.
Cea mai folosita metoda de catre producatori este tratarea cu hidroxid de sodiu, datorita faptului ca este cea mai rapida. Metoda consta in distrugerea chimica a oleuropeinei in compusi care au un gust mai putin neplacut. In maximum o saptamana, maslinele devin astfel numai bune de mancat, in timp ce, celelalte metode necesita cateva saptamani. Si, daca tot suntem aici, e bine de retinut ca toate maslinele sunt verzi. Nu exista masline negre sau maro in copaci. Culoarea neagra sau maro rezulta in urma tratarii acestora atunci cand oxigenul este prezent. Maslinele care sunt tratate in absenta oxigenului raman verzi, asa cum sunt culese din copac…
Dupa tratarea cu hidroxid, solutia caustica este indepartata prin spalare, maslinele fiind cufundate ulterior in apa cu sare pentru a putea fi pastrate cat mai mult timp si pentru a le da aroma lor sarata atat de distincta. Desi metoda de tratare nu suna prea bine in materie de termeni, in ceea ce priveste sanatatea ta, ea nu este catusi de putin daunatoare.
Asadar, daca ti-am facut pofta de masline te lasam acum sa faci un drum pana la frigider…
Comentarii recente