Supa de aripi de rechin este adorata de chinezi datorita beneficiilor pe care aceasta le-ar aduce sanatatii precum: cresterea potentei, imbunatatirea aspectului pielii, prevenirea bolilor de inima, scaderea colesterolului sau combaterea cancerului.
In ciuda faptului ca nu exista dovezi stiintifice care sa sustina aceste calitati exceptionale ale supei de aripi de rechin, ba din contra, mai multe studii au demonstrat ca mult laudatul cartilaj de rechin nu are niciun efect in lupta cu cancerul si ca supa de rechin consumata in cantitati mari ar putea provoca sterilitate la barbati din cauza continutului mare de mercur, preparatul se bucura inca de multa pretuire in cultura chineza.
Reteta supei de aripi de rechin dateaza de dinainte de Dianstia Ming, insa popularitatea ei a crescut la sfarsitul secolului al 18-lea si inceputul secolului 19 odata cu cresterea nivelului de trai si conturarea clasei de mijloc. Daca la inceput supa era destinata preponderent imparatilor pentru ca era rara, delicioasa si necesita o preparare elaborata, odata cu dezvoltarea clasei mijlocii cererea pentru “miraculoasa” supa in randul comunitatilor de chinezi din toata lumea a crescut considerabil.
Paradoxal insa, desi astazi capturarea rechinilor pentru inotatoarele folosite la apreciata supa reprezinta principalul motiv al declinului acestei specii, aripile de rechin nu sunt de fapt cele care dau gustul delicios al acestui preparat. Savoarea preparatului vine de la supa, in timp ce aripile sunt apreciate doar pentru textura lor gumoasa si crocanta in acelasi timp. Pana una alta, flotele de pescuit captureaza anual in jur de 70 de milioane de rechini, in timp ce supa este in continuare ravnita de chinezi, aceasta devenind in timp un fel de simbol al statutului date fiind ingredientele ei scumpe…
Comentarii recente