V-ati intrebat vreodata de ce, in ciuda faptului ca ati spus niste glume foarte bune, audienta nu a ras la ele? Daca da, acum aveti ocazia sa aflati si raspunsul, gratie psihologilor de la Universitatea Coventry (UK) care au avut aceeasi nedumerire.
Acestia au realizat un experiment in urma caruia au concluzionat ca nu conteaza intotdeauna doar calitatea glumei spuse si modul in care aceasta este redata pentru a obtine hohote de ras din partea audientei, si ca, un factor foarte important in modul cum este savurata o gluma il constituie modul in care e perceputa persoana care o spune. Asadar, daca un comic foarte cunoscut spune o gluma, fie ea si proasta, audienta va rade, ceva din subconstient dictandu-i acest lucru. In acelasi timp, cand o persoana (care nu este cunoscuta unui grup ca fiind comica) spune o gluma foarte buna, audienta nu se va amuza foarte tare.
Pentru a demonstra acest lucru psihologii britanici au apelat la un experiment in cadrul caruia, 430 de participanti au fost impartiti in doua grupuri carora li s-a cerut sa noteze pe o scara de la 1 la 100 cat de amuzante considera glumele pe care urmau sa le asculte. Glumele includeau jocuri de cuvinte amuzante, bancuri clasice sau absurde precum: ” De ce a cazut maimuta din copac? Pentru ca era moarta.”
Primului grup i s-a spus ca glumele pe care urmau sa le asculte apartineau unor comici celebri, iar celui de-al doilea grup i s-a spus ca glumele apartineau unor celebritati precum Jamie Oliver si Peter Andre, persoane care nu sunt cunoscute in mod special pentru umorul lor.
In medie, glumele care “apartineau” comicilor celebri au fost considerate cu 50% mai amuzante decat cele ale non-comicilor, desi, ambele grupuri de public au ascultat aceleasi glume.
Autorii studiului au concluzionat ca oamenii au notat astfel glumele identice deoarece reactia lor era intr-un fel pregatita dinainte: cei care urmau sa asculte glumele unor comici celebri aveau deja pregatit rasul in subconstient, pe cand ceilalti, care stiau ca Jamie Oliver si Peter Andre nu exceleaza prin umor au fost mai temperati. Calitatea propriu zisa a glumelor a trecut astfel pe locul II…
Comentarii recente