Craciunul a devenit in ultima vreme mai degraba un produs de marketing decat o sarbatoare spirituala. Asta pentru ca noi oamenii care muncim mult, castigam mult si cheltuim si mai mult, simtim nevoia sa ne facem toate poftele “macar de Craciun” cumparand ca nebunii pret de numai cateva zile o sumedenie de lucruri care se dovedesc pana la urma inutile.
Printre lucrurile strict necesare pe care le cumparam zilele acestea, se numara: bradul de Craciun, decoratiunile, cadourile, dulciurile, jucariile, porcul, tuica, slana, si, in unele cazuri Craciunita sau Steaua Craciunului.
Planta a ajuns sa fie asociata cu sarbatoarea Craciunului, nu pentru ca ar fi jucat vreun rol in ceea ce inseamna secventa biblica a nasterii Mantuitorului Iisus Hristos, ci pentru ca unii, oameni inteligenti de altfel, au creat o politica de marketing inteligenta, promovand-o drept “planta Craciunului”. Oamenii, naivi de felul lor, au crezut repede povestea si s-au repezit sa o cumpere. Asa se face ca, astazi, in America, in numai sase saptamani inainte de Craciun se vand peste 100 de milioane de astfel de plante.
Cui ii datoram deci aceasta nebunie dupa Craciunite? Lui Albert Ecke, un imigrant german stabilit in America, care, in 1900 se gandea sa se mute cu familia in Fiji. In drum spre Fiji, familia sa s-a indragostit de frumoasa planta pe care a intalnit-o in Los Angeles. Aici, Poinsettia crestea in varianta ei salbatica, si purta acest nume dupa Joel Roberts Poinsett, fost ambasador mexican in America, ce a adus Craciunita in SUA pentru prima oara, in anul 1828.
Albert Ecke a intuit potentialul plantei cu frunze rosii si a inceput sa o promoveze pe drum crescatorilor locali ca fiind “planta Craciunului”. Interesul a fost atat de mare incat planta a devenit obiectul afacerii familiei Ecke. Iar amploarea afacerii nu a fost deloc de neglijat tinand cont de faptul ca 90% din totalul Craciunitelor vandute in secolul 20 au fost cultivate de Ecke, fiul sau Paul, si fiul lui Paul, Paul Jr. Familia Ecke a reusit sa obtina un soi de Craciunita pe care competitorii nu au reusit sa il duplicheze, astfel ca, in scurt timp, acestia au ajuns sa exporte Craciunite in toate colturile lumii.
In 1960, cand Paul III a preluat afacerea, acesta a inceput sa trimita aranjamente florale cu Craciunite la retelele de televiziune, pentru a fi folosite in decorurile emisiunilor speciale de Craciun. Asa se face ca, floarea a ajuns sa apara in aceleasi cadre cu personalitati precum Ronald Reagan, Dinah Shore sau Bob Hope, iar milioanele de americani care se uitau la emisiuni au inceput sa asocieze aceasta planta cu sarbatoarea Craciunului.
Asadar, Craciunita este un simbol al Craciunului de care te poti lipsi, fiind un simplu simbol impus de marketing si nu de semnificatia spirituala a Craciunului….
Comentarii recente