Un numar tot mai mare de studii arata ca indivizii nascuti in oras si care urmeaza sa isi duca viata tot in mediul urban se confrunta cu numeroase probleme de sanatate care le afecteaza atat bunastarea fizica cat si psihica. Aceste constatari ar trebui sa ne puna serios pe ganduri mai ales in conditiile in care, un numar tot mai mare de indivizi vor trai in anii ce vin la oras.
Daca in 1900 doar 14% din populatia lumii traia la oras, acum trei ani acest procent a crescut cu 50%, pentru ca in 2050 (preconizeaza Organizatia Natiunilor Unite) 70% din populatia lumii sa ajunga sa locuiasca in zonele urbane. In mod normal, populatia din mediul urban ar trebui sa aiba un nivel de trai superior celei din mediul rural intrucat este mai instarita, are perspective mai bune in ceea ce priveste gasirea unui loc de munca, beneficiaza de o alimentatie bogata, de o igiena mai buna si de asistenta medicala superioara. Paradoxal insa, starea de sanatate a populatiei din mediul urban este mai proasta, traiul la oras fiind asociat cu o serie de boli mintale cronice, afectiuni ale sistemului imunitar, artrita, boli de inima, cancer si probleme de fertilitate. Mai grav este faptul ca pe masura ce orasele devin si mai aglomerate, aceste probleme vor deveni si ele din ce in ce mai pregnante.
Studii recente arata ca expunerea zilnica la poluarea urbana ne poate afecta inca de dinainte de nastere, facandu-ne astfel mai vulnerabili la o serie de boli pe parcursul vietii. Oamenii de stiinta au aratat ca bebelusii nascuti in orase sunt mai grasuti decat cei nascuti in zonele rurale, ceea ce poate fi interpretat drept un lucru bun, insa, comparandu-se placenta mamelor de la oras cu a celor de la tara, s-a observat ca mamele de la oras au o cantitate mai mare de xenoestrogeni in sangele lor si al bebelusilor lor. Xenoestrogenii se gasesc in vaporii de benzina si in alte surse de poluare umana ce afecteaza mediul oraselor aglomerate si se fac vinovati pentru cresterea in exces a fetusului, obezitate, hiperactivitate, pubertate prematura, probleme de fertilitate precum si de aparitia cancerului de plamani, san si prostata. Cercetatorii de la Universitatea din Granada ( Spania) au aratat ca desi mamele de la oras erau mai in varsta si mai slabe decat cele din mediul rural, au dat nastere totusi la prunci mai mari. Alte studii efectuate anul trecut la Universitatea de Stat din Ohio (SUA) au aratat ca poluantii urbani pot determina modificari in metabolismul copiilor mici care au ca rezultat un nivel crescut de zahar in sange si rezistenta crescuta la insulina care regleaza modul in care organismul nostru metabolizeaza carbohidratii. In aceste conditii s-a ajuns la concluzia ca acesti poluanti pot duce la aparitia diabetului.
Un alt factor ingrijorator pentru dezvoltarea ulterioara a copiilor din mediul urban este faptul ca cei mai multi copii isi petrec timpul in spatii inchise. Astazi doar 20 % dintre copiii de la oras se joaca in fata blocului, in timp ce 70 de procente din adultii de astazi se jucau in copilarie afara. Traiul “intre patru pereti” prezinta o serie de riscuri pentru sanatate printre care si cel de a dezvolta forme severe de miopie. Jumatate dintre cei afectati de aceste forme de miopie devin orbi la varsta mijlocie. Oamenii de stiinta pun acest fapt pe seama lipsei luminii solare. Ei spun ca expunerea la lumina solara determina retina sa elibereze dopamina, un hormon care impiedica cresterea excesiva a globului ocular, fapt ce cauzeaza miopia. Studiile au aratat ca acei copii care petrec mult timp in aer liber isi micsoreaza cu o cincime riscul de a dezvolta miopie.
Pe seama copilariei petrecute in oras sunt puse si astmul si o serie de alergii dezvoltate preponderent de copiii de la oras si mai putin de cei crescuti la tara. Teoria intitulata “ipoteza igienii” sustine ca acei copii care nu se joaca in noroi, nu se tavalesc in iarba si nu se expun asadar la microbii relativ inofensivi din sol, nu pot dezvolta o rezistenta normala la germeni, din moment ce sunt crescuti in medii perfect curate, din care bacteriile sunt complet indepartate cu tot soiul de produse antibacteriene. Un studiu publicat recent a aratat ca mamele care traiesc printre microbii de la ferma nasc copii rezistenti la alergii, ceea ce nu se intampla si in cazul mamelor de la oras.
Dar poate ca niciuna dintre problemele prezentate mai sus nu este la fel de ingrijoratoare precum efectele pe care le are traiul in mediul urban asupra sanatatii mintale a indivizilor.
Un studiu realizat de Dr. Glyn Lewis, de la Institutul de Psihiatrie din Londra, arata ca incidenta schizofreniei este de doua ori mai mare in randul barbatilor nascuti si crescuti la oras. De asemenea s-a demonstrat ca orasenii prezinta un risc cu 39% mai mare de a suferi de depresie sau tulburare bipolara, si cu 21% mai mare de a suferi de tulburari de anxietate precum atacurile de panica sau fobiile extreme. Femeile tinere care au crescut in oras sunt de 5 ori mai predispuse sa sufere de bulimie conform unui studiu cu o durata de 10 ani publicat in Revista Britanica de Psihiatrie.
Un studiu dat publicitatii la inceputul acestui an de cercetatorii britanici arata ca pana si creierele orasenilor functioneaza diferit de cele ale persoanelor din mediul rural. Studiul, bazat pe scanarea creierului, arata ca amigdala si cortexul cingular (doua regiuni ale creierului responsabile cu gestionarea emotiilor si a anxietatii) devin hiperactive atunci cand orasenii se confrunta cu stresul. La persoanele de la tara reactia s-a dovedit a fi mult mai putin intensa. Hiper-reactia din cazul orasenilor a fost pusa pe seama cresterii individului intr-un mediu stresant prin definitie, aceasta putand sta la baza multor boli mentale cu care se confrunta indivizii de la oras. Aglomeratia urbana care face ca spatiul intim al individului sa nu mai fie respectat suprasolicita acesti centri ducand la aparitia problemelor de comportament cum este ADHD-ul care afecteaza preponderent copiii de la oras. Studii recente au aratat cum o simpla plimbare de 20 de minute in aer liber la tara a unui copil cu ADHD poate echivala cu efectul pe care il are o pastila de Ritalin (medicamentul prescris acestor copii), atentia copiilor crescand semnificativ dupa o astfel de plimbare.
Cu toate acestea cei mai multi oraseni sunt prea ocupati pentru a-si pierde timpul cautand influentele benefice asupra sanatatii ale vietii in mijlocul naturii…
Comentarii recente