Demografii nu sunt cunoscuti in general pentru simtul umorului, insa, celor care lucreaza pentru Natiunile Unite li s-ar putea atribui aceasta calitate, din moment ce au anuntat recent ca de Halloween (31 octombrie) Terra va ajunge la o populatie totala de 7 miliarde de locuitori. V-ati fi putut imagina ca populatia Terrei poate fi calculata cu o asemenea precizie?
Dincolo de ciudata coincidenta, cifra de 7 miliarde de pamanteni care va fi atinsa la sfarsitul lunii octombrie a.c nu are nimic amuzant. Daca privim in urma, vom constata (putin speriati ce-i drept) ca in 1999 (in urma cu doar 12 ani deci) Terra numara doar 6 miliarde de locuitori. Vi se pare ca ne-am inmultit prea repede? Atunci ce spuneti de faptul ca in 1800 lumea numara doar un miliard de locuitori, iar in 1960 doar 3 miliarde?
Astazi, in lume se nasc cate cinci copii in fiecare secunda, iar la sfarsitul fiecarui an, 78 de milioane de noi pamanteni se adauga comunitatii globale. Daca vom continua in acelasi ritm, Organizatia Natiunilor Unite preconizeaza ca la sfarsitul anului 2025 vom fi 8 miliarde de oameni care vom supraaglomera Pamantul.
Tarile sarace sunt responsabile in mare parte pentru cresterea demografica dramatica a populatiei globului, statisticile aratand ca populatia din aceste tari urmeaza sa se dubleze in urmatorul deceniu.
Potrivit demografilor, in acest moment pe Terra exista 1,8 miliarde de tineri, cu varste cuprinse intre 10 si 24 de ani. In unele parti din Europa si Asia de Est exista ingrijorarea ca nu sunt suficienti tineri care sa suporte numarul tot mai mare de pensionari. Si problemele pe care le ridica aceste “7 miliarde” nu se opresc aici…
“Cu o populatie care continua sa creasca cu aproape 80 de milioane in fiecare an, e greu sa nu fii ingrijorat” spunea Robert Kunzig, autorul unui articol intitulat “7 miliarde” in Revista National Geographic. Motivele principale ale ingrijorarii despre care vorbeste Robert Kunzig, sunt enumerate tot de acesta si sunt reprezentate in mare parte de resursele de apa limitate ale planetei, solul care se erodeaza lasandu-ne fara teren arabil, ghetarii care se topesc si stocurile de peste pe cale de disparitie. In aceste conditii, deja, aproape un miliard de oameni sufera de foame in fiecare zi. Atunci, intrebarea care apare firesc este cum va reusi Pamantul sa hraneasca noua miliarde de oameni, cat se estimeaza ca va atinge populatia globului la jumatatea acestui secol?
Comentarii recente