Daca va simteati vinovati ca mancati prea multa ciocolata (date fiind efectele nedorite pe care le are asupra siluetei), iata ca oamenii de stiinta va dau motive pe viitor sa mancati ciocolata fara a resimti nicio mustrare de constiinta. Ba mai mult, acestia va vor da motive sa consumati ciocolata pe post de medicament. Dupa ce au muncit doi ani pentru a descifra genomul arborelui de cacao, oamenii de stiinta lucreaza acum la imbunatatirea calitatii, gustului si valorii nutritive a boabelor de cacao, astfel incat, ciocolata sa devina un adevarat remediu pentru sanatate. Cercetatorii incearca sa creasca nivelul de flavonoli din boabele de cacao, dat fiind faptul ca este dovedita capacitatea acestor compusi de a imbunatati tensiunea arteriala precum si faptul ca au efecte benefice asupra sistemului cardiovascular. Cercetatorii spera de asemenea sa modifice continutul boabelor de cacao astfel incat sa sporeasca calitati deja cunoscute ale ciocolatei ca: imbunatatirea functionarii creierului precum si combaterea diabetului. Se doreste de asemenea transformarea grasimilor nesanatoase continute de ciocolata in unele benefice pentru organismul uman. Mai mult decat atat, se doreste ca in viitor aceste calitati sa devina norme pentru continutul ciocolatei din comert: nivel ridicat de flavonoli si grasimi sanatoase. In aceste conditii, oamenii de stiinta au avertizat deja ca in 10-15-20 de ani, ciocolata va deveni un produs cu totul diferit fata de cel cunoscut in prezent. In cel mult cinci ani, specialistii spera sa transforme ciocolata intr-un produs sanatos pentru organismul uman, urmand ca, incet, incet sa i se adauge mai multe proprietati curative.
Descifrarea genomului arborelui de cacao va permite pe viitor obtinerea unor noi specii ale arborelui care furnizeaza principalul ingredient pentru producerea ciocolatei dar si obtinerea unor specii de arbori de cacao mai rezistenti la seceta si la boli. In prezent productia de cacao este amenintata de disparitia tot mai accelerata a padurilor tropicale, care constituie principalul mediu de viata al arborelui de cacao. Anual industria producatoare pierde sute de milioane de lire sterline din cauza vulnerabilitatii culturilor de arbori de cacao in fata daunatorilor si a bolilor.
Comentarii recente