Cum ar fi daca viata ar fi o permanenta vacanta? Cu siguranta ca exista si parti bune, dar si parti rele la un astfel de stil de viata… Cert e ca, o parte din pamanteni au ales sa traiasca asa, si, aparent, nu pare a fi rau deloc. Este vorba de rezidentii singurei nave de croaziera rezidentiale din lume, The World, la bordul careia locuiesc permanent oamenii ce se afla mereu in vacanta… The World este cea mai mare, cea mai veche si momentan singura nava rezidentiala din lume.
Poftiti la bord…

Sursa foto: Oddity Central
Locuitorii ei calatoresc mereu spre cele mai interesante si mai exotice locuri din lume, fara a fi nevoiti sa impacheteze si sa despacheteze mereu bagaje. Asta pentru ca nava le apartine, fiind detinuta in mod colectiv. Multi dintre proprietari locuiesc pe nava permanent calatorind mereu catre noi destinatii cu o viteza de 18,5 noduri.
Locuitorii stabilesc din timp itinerariul impreuna cu capitanul vasului, destinatiile bifate aflandu-se de multe ori in cele mai indepartate si mai putin accesibile locuri de pe pamant pentru multi dintre noi. Pana acum, rezidentii The World au vizitat triburile din Papua Noua Guinee, au admirat ursii polari din Zona Arctica, au facut caiac-canoe printre aisberguri si au reluat expeditia istorica trans-antarctica a lui Sir Ernest Shackleton, iar acestea sunt numai cateva dintre aventurile memorabile traite de acesti eterni calatori.
Un vis nascut intr-o familie cu traditie in industria moderna de croaziera
Ideea unei nave de croaziera uriase care navigheaza permanent in jurul lumii i-a apartinut lui Knut Kloster Jr., a carui familie a pus bazele industriei moderne de croaziera. Constructia The World a inceput in 1997 si a fost finalizata in 2002. Insa The World nu a atras atat de multi rezidenti cum a sperat Kloster, motiv pentru care bancile WestLB AG si Zurich Financial Services Group au preluat controlul de la operatorul navei ResidenSea. Si atunci au aparut problemele…
Pentru a limita pierderile, ResidenSea a inceput sa inchirieze apartamentele nevandute turistilor obisnuiti. Iar asta nu le-a picat bine familiilor care platisera milioane pentru a obtine rezidenta permanenta.
“Cum te-ai simti daca ai cheltui milioane pentru un apartament, iar niste oameni care au cheltuit doar cateva sute de dolari ar avea parte de aceleasi facilitati ca si tine?”a declarat William Scott, un fost director executiv din domeniul publicitatii din New York pentru Chicago Tribune in 2004. El si alti cativa rezidenti ai The World s-au simtit atunci ca si cum Rolls Royce-ul lor s-a transformat intr-un taxi.
Rezidentii The World erau deranjati de faptul ca in unele porturi urcau cateva sute de oameni la bordul navei. Asta le dadea senzatia ca sute de straini se plimba prin casa lor. In plus, multi dintre turistii obisnuiti se imbatau atat de tare incat cadeau pe jos, bijutierii transformau zona piscinei intr-un mic bazar hartuindu-i pe rezidentii bogati sa le cumpere marfa, s.a. In aceste conditii bogatii de la bord s-au gandit ca trebuie facut ceva. Asadar, au facut un consiliu si au hotarat sa cumpere apartamentele nevandute de la banca ca sa scape astfel de turistii nedoriti.
Un apartament la bord costa intre 1 si 13 milioane de dolari

Sursa foto: Oddity Central
Dupa negocieri intense, bogatasii de la bord au cumparat contra sumei de 71 de milioane de dolari, 37 de apartamente avand intre unul si trei dormitoare si 86 de studiouri. In felul acesta rezidentii au preluat controlul asupra navei, vanzand ei insisi apartamentele in plus unor alti bogatasi atrasi de ideea unei permanente vacante.
Vasul The World gazduieste 165 de apartamente si studiouri, un apartament cu o camera costand un milion de dolari iar unul de lux 13 milioane de dolari. Apartamentele sunt detinute de in jur de 130 de familii bogate, o mica parte dintre ele fiind revandute atunci cand se elibereaza.
Pe langa pretul exorbitant platit pentru apartamente, rezidentii mai platesc taxe anuale de mentenanta de mai mult de 100 000 de dolari dar si mii de dolari lunar pentru facilitati.
Varsta medie la bord este de 64 de ani, dar 35% dintre rezidenti au sub 50 de ani. Pentru multi dintre ei vasul este casa lor departe de casa petrecand aici de la trei pana la sase luni, in restul anului inchiriindu-si apartamentele altor persoane. Insa o parte dintre ei locuiesc pe vas permanent.
Ca modalitati de divertisment la bord, rezidentii beneficiaza de restaurante, baruri, piscine, simulatoare de golf, un teren de tenis in marime naturala (singurul din lume aflat pe apa), biblioteca, cinema, spa-uri, sali de sport, etc…
Utopia va fi o utopie?
Desi in 2002, cand a fost terminat vasul, cererea pentru astfel de apartamente era destul de scazute, acum exista liste de asteptare pentru ele. Asta i-a inspirat pe investitori sa isi construiasca propriile vase de croaziera rezidentiale, cel mai cunoscut dintre ele fiind Utopia.
Utopia este un vas de croaziera de 200 de unitati care trebuia finalizat in 2016, dar inca nu s-a inceput vanzarea apartamentelor. Costul lui a fost de aproximativ 1,1 miliarde de dolari, fiind unul dintre cele mai scumpe vase din istorie. Utopia are si 200 de apartamente care se vor inchiria in regim hotelier, in ciuda faptului ca experienta The World a aratat ca ideea de nava de croaziera rezidentiala nu prea se impaca si cu cea de nava de croaziera destinata turismului de masa….
Comentarii recente