Prin adoptarea Convenţiei pentru Salvarea Patrimoniului Cultural Imaterial din 2003, UNESCO s-a implicat în conservarea tradiţiilor şi a expresiilor orale (inclusiv al limbilor), al artelor spectacolului (muzică, dans şi teatru tradiţionale), practici sociale, ritualuri, cunoştinţe şi practici legate de natură şi de univers, cunoştiinţe legate de artizanatul tradiţional. În acest moment, lista conţine 90 de elemente reprezentative; printre ele se află şi dansul Căluşarilor. Ultimele cinci episoade din seria Living Cultures prezintă capodopere ale spiritului uman, toate pe cale de dispariţie, dar esenţiale pentru omenire. Mai multe despre acestea veti afla incepand de maine, 14 ianuarie, de la ora 19.00 pe TVR Cultural, din primul episod al acestei serii intitulat Piele roşie (RED SKIN – Franţa, 2010). Iata si o scurta descriere a episodului:
“De ce ne transmitem cunoştinţele din generaţie în generaţie ? Fiindcă nu vrem să devenim dependenţi de alţii”. În nordul fluviului Amazon, în una dintre cele mai inaccesibile păduri ale Braziliei, populaţia Wajapi duce o existenţă ferită de influenţele moderne. Fugind de omul alb, de bolile sale, de masacre şi de distrugerea pădurilor, ei încearcă să-şi păstreze identitatea şi modul de viaţă.Pentru ei, vopsitul pielii în roşu este o modalitate de a menţine legătura cu străvechea lor civilizaţie. Populaţia Wajapi foloseşte de sute de ani coloranţi vegetali ca să-şi împodobească trupurile cu diverse simboluri, precum şerpi, jaguari, fluturi sau oase de peşte. Acest mod de comunicare singular reflectă viziunea lor asupra lumii şi le permite să transmită cunoştinţe despre viaţa comunităţii.
Daca vi s-a deschis apetitul pentru subiectele tratate in cadrul acestei serii, iata mai jos o scurta descriere a celorlalte episoade care vor fi difuzate saptamanal de TVR Cultural:
Episodul 2: Dansul celest din Bhutan ( Franţa, 2010). “Discipolul trebuie să-şi depăşească maestrul.” În zonele muntoase ale Bhutanului – un mic regat aflat între Tibet şi India – călugării se adună anual pentru mai multe zile de dansuri şi meditaţie. Călugării, îmbrăcaţi în haine cu motive celeste şi cu măşti din lemn, interpretează un dans sacru care îi purifică şi – totodată – îndepărtează emoţii negative, precum frica, lăcomia sau furia.
Episodul 3: Ultimul beduin de la Petra (Franţa, 2010). „Este important să nu ne uităm tradiţiile, fiindcă, într-o zi, poate ne vom întoarce la modul de viaţă al beduinilor.”
Abu Lafi este un beduin bătrân din Petra şi face parte din una dintre ultimele familii care trăiesc în situl arheologic Petra, intrat în Patrimoniul Universal din 1985. În ultimii ani, însă, tradiţiile deşertului au fost date uitării şi beduinii îşi pierd identitatea. Ca să păstreze moştenirea culturală, Abu Lafi începe iniţierea nepotului său în cel mai pur stil tradiţional.
Episodul 4: A interpreta Kutiyattam cu Maestrul (Franţa, 2010). „Să fii pe scenă cu guru este o onoare.” Vipin studiază la şcoala Kalamandalam, unde se predau artele spectacolului. El studiază Kutiyattam de 3 ani, singurul teatru sanskrit tradiţional din India. Studenţii se supun zilnic unei discipline riguroase şi unor antrenamente intensive ca să înveţe cele 400 de gesturi codificate şi să-şi dezvolte „un nou corp” – corpul Kutiyattam. Redactor Cristina Lascu
Episodul 5 : În căutarea gongului ( Franţa, 2010). Cultura gongului ne-a fost transmisă din strămoşi. Învăţ tinerii să cânte, ca să menţină tradiţia. În munţii din sud-vestul Vietnamului, Ma Bio este unul dintre ultimii oameni care cântă la gong. Ea îi învaţă pe cei mai tineri din sat să cânte. Împreună cu nepoata ei, pleacă spre ultimii constructori de gonguri din Vietnam, posesorii unei tehnologii unice.
Comentarii recente