Discovery Channel Romania se alatura celei mai mari miscari de mediu din istorie, Earth Hour (Ora Pamantului), initiata de World Wild Fund for Nature (WWF) si sarbatorita la nivel global in ultima sambata din luna martie.
Ora Pamantului pica anul acesta pe 25 martie, ocazie cu care Discovery Channel isi va intrerupe programul obisnuit, in intervalul 20:30-21:30, cand pe ecran va rula un mesaj special care va incuraja telespectatorii sa stinga lumina. In plus, inainte si dupa eveniment, vor fi difuzate doua documentare care dezbat problema resurselor planetei Pamant si a impactului omului asupra biodiversitatii.
“Pentru ca se incadreaza foarte bine in campania #incepeCuCeva, pe care am pornit-o anul trecut, am ales sa sustinem initiativa WWF incurajandu-ne telespectatorii sa stinga lumina si, deci, televizorul, de Ora Pamantului. Ca sa fie cat se poate de clar mesajul nostru, in ora respectiva, nu vom difuza niciun program pe Discovery Channel in Romania. Mai mult decat atat, ca sa si explicam contextul in care transmitem acest mesaj, inainte de Ora Pamantului, am programat documentarul Seceta ucigasa, iar dupa Ora Pamantului – Racing Extinction”, a spus Ada Roseti, Director de Programe Discovery Networks Europa Centrala si de Est.
Iata mai jos cateva informatii despre cele doua documentare de pe Discovery Channel:
• Seceta ucigasa – difuzare pe Discovery Channel, intre 18:30 – 20:30
Apa, pe care candva o gaseam din abundenţa, a devenit o problema complicata şi o resursa tot mai greu de gasit. S-au facut multe eforturi pentru a diminua consumul de apa din vestul SUA, dar oare ca sa schimbam cu adevarat ceva e suficient sa facem duşuri mai scurte şi sa renunţam la peluzele inverzite?
Seceta din ultima vreme a diminuat debitul candva impresionant al fluviului Colorado, principala sursa pentru cei mai mulţi consumatori de apa din vestul SUA. Experţii se intreaba insa daca nu cumva – mai mult decat alegerile consumatorilor şi capriciile vremii – de vina pentru cele mai grave crize ale apei sunt anumite politici lipsite de o viziune pe termen lung şi o planificare superficiala.
Realizatorii de documentare premiaţi cu Oscar, Rob Epstein, Jeffrey Friedman, Barbara Kopple, Alan şi Susan Raymond, alaturi de regizorul premiat la Sundance Jesse Moss semneaza acest program care dezvaluie o realitate sumbra: in curand, e posibil ca 40 de milioane de americani sa ramana fara apa suficienta. Programul propune insa şi soluţii inovatoare pentru ca aceasta resursa atat de preţioasa pentru generaţiile viitoare sa fie conservata. Astfel, Seceta ucigasa aduce laolalta cercetatori cu experienţa, experţi in domeniul apelor, reprezentanţi ai Guvernului Federal al SUA, fermieri, dar şi oficiali aflaţi in prima linie a frontului in criza apei.
• Racing Extinction – difuzare pe Discovery Channel, intre 21.30 – 23.30
Regizorul Louie Psihoyos, alaturi de echipa care a realizat filmul premiat cu Oscar “The Cove” (Golful), aduna un grup de artisti si activisti pentru protectia mediului intr-o operatiune derulata sub acoperire, avand ca obiectiv sa dezvaluie lumea ascunsa a speciilor in pericol de disparitie si lupta pentru protejarea lor. Strabatand tot globul pentru a se infiltra pe cele mai periculoase piete negre si apeland la tehnologii performante pentru a urmari legatura dintre emisiile de carbon si disparitia anumitor specii, documentarul surprinde imagini uluitoare, care vor schimba cu adevarat modul in care privim lumea.
Din 2011, Ora Pamantului a intrat in etapa Mai mult decat o ora pentru planeta (Beyond the Hour), in care oamenii de pretutindeni sunt indemnati nu numai sa stinga lumina pentru o ora, ci si sa-si schimbe comportamentul, pentru a diminua impactul negativ asupra naturii.
Astfel, sub indemnul “Daruieste naturii energia ta”, oricine considera ca mediul este un subiect important este invitat sa isi investeasca propria energie pentru a-l proteja. Bucurestenii sunt asteptati sambata in Parcul Izvor, unde pot participa la activitati educative pentru toata familia si la o tura cu bicicletele, organizata de Adevaratii VeloPrieteni. Mai multe informatii sunt disponibile pe www.ora-pamantului.ro.
Despre Earth Hour
Earth Hour a aparut ca un raspuns la o intrebare simpla: cum ii putem determina pe oameni sa conştientizeze una din cele mai mari ameninţari actuale, schimbarile climatice? Replica a venit de la WWF Australia, concretizata intr-o campanie care promova un gest pe cat de simplu, pe atat de puternic: stingerea luminilor. Se intampla pe 31 martie 2007, la Sydney, cand 2 milioane de case şi sedii de companii australiene au stins luminile timp de o ora. Ora Pamantului.
In 2008, 50 de milioane de oameni au ales sa celebreze Earth Hour. In 2010, 4.500 de orase din 128 de ţari au participat la Earth Hour pe 27 martie, campania devenind, astfel, cea mai mare acţiune de mediu din toate timpurile. in prezent, comunitatea de susţinatori Earth Hour a atins 2 miliarde de oameni, din peste 7.000 de oraşe, din peste 152 de ţari.
Comentarii recente