Raportul The Living Planet dat recent publicitatii de Societatea Zoologica din Londra si organizatia World Wildlife Fund (WWF) care lupta pentru salvarea speciilor aflate in pericol de disparitie, arata ca, la nivel mondial, populatiile de animale salbatice au scazut cu 58% din 1970 incoace. Acelasi raport subliniaza faptul ca, daca atitudinea noastra nu se va schimba in anii urmatori, pana in anul 2020, vom ramane fara doua treimi din animalele lumii.
Cifrele arata ca speciile cele mai amenintate cu disparitia in urmatorii 10 ani sunt cele care traiesc in lacuri, rauri si zone cu umiditate.
Din 1970 pana azi au disparut 81% din speciile de animale de apa dulce
Declinul speciilor de animale este acentuat se pare de activitatea umana, comertul cu animale, poluare si schimbarile climatice . Dr Mike Barrett, care lucreaza pentru organizatia WWF, citat de BBC a declarat: “Cunoastem care sunt cauzele acestui declin si stim amploarea impactului pe care oamenii il au asupra naturii si asupra populatiilor de animale salbatice – acum depinde intr-adevar numai de noi sa actionam”.
Raportul The Living Planet este realizat o data la fiecare doi ani si isi propune sa ofere o evaluare a starii faunei la nivel mondial. Raportul de fata a colectat date despre 3 700 de specii diferite de pasari, pesti, mamifere, amfibieni si reptile – ceea ce inseamna in jur de 6% din numarul total de vertebrate din lume. Ulterior s-a evaluat modul in care a evoluat numarul populatiilor de animale din 1970 pana in prezent. Ultimul raport dat publicitatii in 2014 estima faptul ca, in ultimii 40 de ani, pamantul a pierdut 50% din totalul speciilor de animale.
Dr Mike Barrett a subliniat faptul ca anumite specii de animale dispar mai rapid decat altele, numai in cazul speciilor de animale de apa dulce declinul ajungand la 81% din 1970 pana in prezent. “Vedem un declin deosebit de accelerat in cazul speciilor de apa dulce. Acest lucru este generat de modul in care este folosita apa si scoasa din sistemul de apa dulce, precum si de fragmentarea sistemelor de apa dulce prin construirea de baraje de exemplu”, a declarat Dr Mike Barrett via BBC.
Ar putea fi si mai rau…
Dr Mike Barrett a vorbit de asemenea despre declinul accentuat al elefantilor africani, cauzat de braconaj si cel al rechinilor, din cauza pescuitului excesiv.
Raportul a tras concluzia ca speciile de animale salbatice scad in fiecare an cu 2% si ca, daca nu se va face nimic, populatiile de animale salbatice ar putea scadea cu 67% pana la sfarsitul deceniului. Conform oamenilor de stiinta implicati in redactarea raportului, situatia ar putea arata insa si mai rau daca se continua supraexploatarea acestor specii si comertul ilegal cu animale salbatice.
In ciuda faptului ca unii oameni de stiinta au criticat raportul pentru ca ar contine un dezechilibru in datele furnizate, foarte multe cifre provin din Europa de Vest, in timp ce exista foarte putine date din Africa de Sud si din zonele tropicale, la fel de adevarat este faptul ca unele specii sunt slab monitorizate si exista o lipsa de date in privinta lor. Si chiar si in conditiile in care datele sunt inexacte in cazul unor specii din raport, este putin probabil ca aceste cifre sa schimbe fundamental situatia prezentata…
Comentarii recente