Cu ocazia concertului pe care il va sustine vineri, 20 aprilie, la Sala Palatului din Bucuresti, indragitul violonist si compozitor Edvin Marton va interpreta in premiera mondiala piese de pe noul sau album, la o vioara Stradivarius evaluata la 7 milioane de dolari.
Conform etichetei originale, vioara la care canta in prezent Edvin Marton a fost realizata in anul 1699.
Aceasta reprezinta un exemplu perfect al instrumentelor de tip „long pattern” produse de Antonio Stradivari intre 1690 si 1700. Perfectiunea mestesugului si eleganta plina de stil a acestor viori este evidentiata in cazul Ex Auer prin alegerea facuta in ceea ce priveste lemnul. Modelul natural al acestuia, combinat cu lacul de culoarea rubinului, ii subliniaza frumusetea si liniile perfecte. Este impresionant cum efectul sclipitor dat de email persista dupa atatia ani.
Istoria acestui interesant instrument a fost consemnata intr-un document scris de lutierii parizieni Maucotel si Deschamp, pe 24 ianuarie 1939. Folosind informatiile din acest document este posibil sa ii identificam pe unii dintre fostii proprietari ai viorii. Unul dintre acestia a fost un anume domn Mayer, despre care se crede ca a lucrat ca bancher in Stockholm, dar despre care nu s-au mai gasit alte detalii. Conform scrisorii de la Maucotel si Deschamp, Mayer a vandut la un moment dat instrumentul lui Alferaky din Odessa, descris in document ca fiind un colectionar foarte bogat. Cumparatorul a fost, cel mai probabil, Achilles Nikolayevich Alferaky, un bogat politician si compozitor rus, cu origini grecesti.
In 1888, s-a mutat la St. Petersburg si a reusit sa se dedice in totalitate muzicii, compunand doua opere, concerte pentru vioara, precum si alte lucrari. Se crede ca Alfreki l-a cunoscut pe violonistul si compozitorul Leopold van Auer, profesor la Conservatorul din St. Petersburg prin intermediul pianistului Samuel Maykapar.
In jurul anului 1890, Alfreki i-a vandut vioara lui Leopold von Auer, care la momentul respectiv se mai afla in posesia unei alte viori Stradivarius din 1690, pe care a achizitionat-o in St. Petersburg in 1875 si pe care a vandut-o mai tarziu elevului sau, Victor de Gloubonoff. De asemenea, Auer a dat si vioara realizata in 1699 unuia dintre elevii sai, Nikolay Galkin. Auer nu i-a vandut-o insa si se presupune ca vioara s-a intors la el dupa moartea lui Galkin, in 1906. in jurul anului 1930, Alexis Andreef a reusit sa cumpere instrumentul de la Auer, care la momentul respectiv locuia in America.
Violonistul Andreef, director al Conservatorului Serge Rachmaninoff din Paris a oferit apoi instrumentul spre vanzare lutierilor Maucotel si Deschamp, care au realizat pe 24 ianuarie 1930 un certificat si o mica istorie a instrumentului. La cererea lutierilor, Hill & Sons of London au realizat un nou certificat pe 11 februarie 1939. Se crede ca Andreef a vandut acest Stradivarius pentru a-si achizitiona altul, modelul care poarta astazi numele de „Andrejeus”.
In 1950, instrumentul care i-a apartinut lui Auer a ajuns in mainile violonistului Charles Enel, care a realizat la randul lui un certificat de autenticitate, dupa care l-a vandut lui Joseph Benvenuti. Benvenuti a fost profesor la Conservatorul din Paris din 1945 pana in 1967. Dupa achizitionarea viorii Ex Auer 1699, a urmat cea a unei alte viori care acum este cunoscuta sub numele de ex Benvenuti, ex Halphen. Dupa moartea lui Benvenuti, in 1967, vioara ex Auer a fost mostenita de sotia sa, Diane Benvenuti. Diane a inceput de atunci sa imprumute vioara unor tineri muzicieni, inclusiv compozitorului Jean Jacques Kantorow. Pe 14 decembrie 1984, Kantorow a reusit pana la urma sa cumpere vioara la pretul de 800.000 de franci. in 2014 instrumentul a fost vandut de catre Violin Assets GmbH unui colectionar privat din Germania, care prefera sa ramana anonim.
In prezent, instrumentul este folosit de muzicianul Edvin Marton.
Spectacolul pe care Marton il va aduce la Bucuresti se numeste „Stradivarius Concert Show” si va cuprinde interpretarile unora dintre cele mai aplaudate teme muzicale, precum: Tosca Fantasy, Godfather sau Love In Venice.
In acomaniamentul Orchestrei Metropolitane Bucuresti, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, indragitul violonist Edvin Marton promite un concert memorabil alaturi de invitatii sai si va invita sa va indragostiti de „Stradivarius Concert Show”.
Comentarii recente